Procházka oblohou (leden)

31. prosinec 2006

Lednová obloha pod křídly Orionu, zimním trojúhelníkem a ve znamení konjunkcí.

Lednové obloze dominuje, jak už jsme zvyklí, především Orion. Připomíná letícího motýla a už pohled pouhým triedrem nám v něm odhalí velkou mlhovinu, která září jižně od tří hvězd Orionova pásu. M 42 je jedním z nejčastěji fotografovaných objektů oblohy a uvidíme ji i pouhým okem jako mlhavou světelnou skvrnu. Vpravo nad Orionem najdeme souhvězdí Býka s nejjasnější hvězdou Aldebaranem. Prodloužením Orionova pásu doleva se dostaneme až k nejjasnější hvězdě oblohy vůbec. Sírius září ve Velkém psu a tvoří vlastně jižní vrchol tzv. zimního trojúhelníku, ke kterému patří ještě Prokyon, nejjasnější hvězda sousedního souhvězdí Malého psa, a Betelgeuse v Orionu. Přímo nad hlavou máme Vozku s další výraznou hvězdou Capellou.
Viditelnost planet se oproti uplynulému období přece jen lepší. Venuši spatříme večer nad jihozápadním obzorem, tamtéž uvidíme i načervenalý Mars, ovšem až ráno. Na ranní obloze bude v lednu i Jupiter, zatímco jeho menší bratr Saturn je vidět většinu noci kromě večera. Večer můžeme spatřit i planetu Uran.
Pokud jde o úkazy, čeká nás řada konjunkcí. K těm, které budou viditelné večer z našeho území, patří 6. ledna v 18 hodin konjunkce Saturnu s Měsícem. Planeta bude dokonce jen tři desetiny stupně jižně od měsíčního kotouče, k úplnému zákrytu však dojde mimo naše území. Další konjunkce nastanou 15. ledna v 18 hodin, tentokrát s Jupiterem, 17. ledna ve 2 hodiny ráno s Marsem, a 20. ledna v 19 hodin s Venuší. Posledního, tedy 31. ledna, se můžeme těšit na konjunkci Měsíce s hvězdou Pollux.
A pro úplnost ještě měsíční fáze: Úplněk nastává 3. ledna, poslední čtvrť bude 11. ledna, v novu se Měsíc ocitne 19. ledna a do první čtvrti doroste 26. ledna.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio