27. 12.

16. leden 2007

Golden Afrique vol. 3 Popularita současné africké hudby přinesla také zájem o "zlatou éru" afrického popu předchozích dekád. Africké reedice jsou v kurzu, dávno rozpadlé sestavy ožívají, jejich hudba má stejnou dětskou čistotu jako písničky Beatles, a přitom zní tak odlišně. K nejfundovanějším průvodcům africkou hudební nostalgií patří série s anglicko-francouzským názvem Golden Afrique německé značky Network Medien. Její třetí díl dokumentuje hudbu zemí Jižní Afriky, včetně Zimbabwe a Zambie.

*Jive Soweto 04:42

Ke světově nejznámějším postavám jihoafrické hudby patří trumpetista Hugh Masekela, jeden mnoha Jihoafričanů, který prožil léta apartheidu v exilu. Masekela žil mimo jiné i ve Spojených státech, kde natočil skladbu Mahlalela, zpívá Letha Mbulu.

*Mahlalela 04:31

Jihoafrická zpěvačka Brenda Fassie je někdy označována za Madonnu jihoafrických townshipů, tedy nuzných sídlišť černošských dělníků. K největším hitům jejího života patří skladba Sum Bulala, Nezabíjej ho, z roku 1998.

*Sum'bulala 04:05

K těm nejrespektovanějším osobnostem jihoafrické hudby patří zpěvačka Miriam Makeba - a to jak svým talentem, tak i občanskými postoji v době apartheidu. Narodila se před 74 lety a vysloužila si přezdívku Mama Africa.

*Makeba Miriam / African Convention 05:36

Vokální sbor Ladysmith Black Mambazo se ve světě proslavil díky americkému písničkáři Paulu Simonovi, který jej přizval na své album Graceland. Jižní Afrika se v té době díky rasistickému režimu ocitla v mezinárodní izolaci, která postihla i černošské hudebníky, ale Ladysmith Black Mambazo tehdy díky Simonově pomoci vyjeli na světové turné.

*Ladysmith Black Mambazo / Hello My Baby 03:26

West Nkosi patří k nejvýznamnějším jihoafrickým producentům a hudebníkům. Jeho prvním nástrojem byla plechová flétna pennywhistle, jeden ze symbolů moderního jihoafrického popu. Ve skladbě Dubaduba uslyšíme Westa Nkosiho jako saxofonistu.

*West Nkosi / Dubaduba 02:19

Simon Mahlathini získal díky svému hlubokému hlasu přezdívku "lev ze Soweta", své nejlepší nahrávky natočil s doprovodem vokálního tria Mahotella Queens.

*Mahlathini & Mahotella Queens / Umona 02:43

*Chris McGregor & South African Exile's Thunderbolt /Mra

Spustit audio