17. 1.

17. leden 2007

Rudolstadt 2006 Taneční a folkový festival v Rudolstadtu, zkráceně TFF Rudolstadt, patří k nejvýznamnějším událostem na poli world music ve střední Evropě. V době největšího rozkvětu v polovině 90. let konkuroval svým rozpočtem britskému festivalu Womad a svoji programovou pestrostí jej dokonce předčil. Vzhledem k poloze poblíž našich severozápadních hranic je Rudolstadt každoročně cílem českých návštěvníků. Jeho loňské koncerty rekapituluje dvojalbum Rudolstadt 2006.

Unta 04:29

Na jižním konci italské pevniny, v kraji zvaném Salento, se po staletí pěstovaly léčebné rituály proti uštknutí pavoukem tarantule, s nimiž je spojený svérázný hudební styl pizzica. Na programu rudolstadtského festivalu jej hrála skupina jihoitalských hudebníků pod vedením britského bubeníka Stewarta Copelanda.

Menamenamo 04:38

Na rudolsadtském festivalu se pravidelně objevují i umělci z řad amerických či britských folkařů, které loni reprezentovala písničkářka Suzanne Vega.

Luka 03:27

O vyvrcholení nedělního odpoledního koncertu na nádvoří rudolstatského hradu se postarala zpěvačka Lila Downs, mezi jejímiž předky jsou Anglosasové i mexičtí Indiáni.

El Relampago 03:09

Tradice argentinského tanga se zrodila před sto lety v přístavech Argentiny a Uruguaye. Od té doby prodělalo tango několik revivalů. K tomu poslednímu přispěli DJové i elektronické taneční rytmy. Na rudolstadtském festivalu reprezentovala tuto moderní tvář tanga skupina Bajofondo Tango Club.

Air Concret II 03:57

Skupina Bellowhead patří k nejzářivějším nadějím britské scény, hraje v desetičlenném obsazení s dechovou sekcí a inspiruje se anglickými tanci i tradicí hudebního divadla. Rochdale Coconut Dance 04:13

K nejpopulárnějším skupinám Slovinska patří Katalena, která spojuje slovinské lidové písničky s elektrickými kytarami a dalšími moderními nástroji.

Dajte Dajte 04:28

African Caravan 03:10

Spustit audio