Hasiči likvidovali únik čpavku v Pivovaru Rohozec

Hasiči dnes likvidovali čpavek, který unikl po poledni v Pivovaru Rohozec u Turnova. Několik kilogramů chemikálie se rozptýlilo ve výrobní hale, jeden pracovník se jí nadýchal. Lidem mimo areál nebezpečí nehrozilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasiči

hasiči | Foto: Hasiči Varnsdorf

Žádost o pomoc při úniku chladírenského plynu v pivovaru dostalo operační středisko hasičů ve 12:25. Příčinou havárie byla podle hasičů netěsnost ventilu u potrubí se čpavkem.

"Při manipulaci s ventilem došlo k jeho poškození a tím došlo k drobnému výronu čpavku. Zařízení se nám podařilo odstavit a vedlejší ventil zavřít, samozřejmě nějaký čpavek se dostal do ovzduší, protože kapalný čpavek kápnul na podlahu a odpařil se," popsal nehodu ředitel pivovaru František Jungmann.

Hasiči v protichemických oblecích výrobní halu odvětrávali a skrápěli vodou, aby se čpavek nemohl rozšířit do okolí. Podle oddělení krizového řízení turnovské radnice koncentrace látky mimo areál nepřekročila povolené hodnoty.

"Pouze na závětrné straně je mírně cítit čpavek, ale je to pod hladinou 50 jednotek, které jsou přípustné pro práci bez dýchacích zařízení. Problém je uzavřen v místnosti a stává se jenom oblastí technického řešení, jak se s ním vypořádat," uvedl krizový manažer města Turnova Zdeněk Fišer. Zranění pracovníka, který se čpavku nadýchal, nebylo vážné, po ošetření ho lékaři propustili domů.

Martin Hromádka, Milan Brunclík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme