Vrchní soud: sterilizace byla neoprávněná

17. leden 2007

Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil rozsudek Krajského soudu v Ostravě v případu nedobrovolné sterilizace ženy. Vedení Vítkovické nemocnice nemusí vyplácet odškodné Heleně Ferenčíkové, která ji za nechtěnou sterilizaci žalovala. Podle soudu, který první podanou žalobu kvůli tomuto lékařskému zákroku dnes řešil, má žena právo na omluvu.

Náhradu za nemajetkovou újmu ve výši jednoho milionu korun, kterou Ferenčíková po nemocnici požadovala, však soud zamítl. Právní zástupkyně žalobkyně Michaela Kopalová je s verdiktem spokojená.

soudní síň

"Šlo o to, poukázat na to, že ten proces provádění sterilizace v České republice je neudržitelný, že se musí změnit. A jinak než systematickou právní akcí to, bohužel, zjevně nešlo. To byl účel a pro nás je to jednoznačný úspěch," uvedla po rozsudku Kopalová.

Heleně Ferenčíkové provedli se Vítkovické nemocnici sterilizaci v 19 letech před šesti lety. Podle lékařů byl zásah nutný ze zdravotních důvodů a žena s ním souhlasila, byla řádně poučena o zákroku i následcích. Ferenčíková však tvrdí, že platný souhlas k němu nedala.

Právní zástupce Vítkovické nemocnice Michal Klusák verdikt soudu předpokládal. "Rozhodnutí samozřejmě budeme respektovat. Tento výsledek jsme spíše čekali a dá se říci, že to bereme jako výhru," dodal Klusák.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu