Boj proti vším

18. leden 2007
Pod kůži

Před několika lety byla veš dětská vzácným zbožím, jeden exemplář děti prodávaly za dvacet korun. Znamenalo to totiž několik dní mimo školu. To, že se teď o existenci vší nemluví, neznamená, že nejsou, spíš se jen málokdo chlubí tím, že jich má plnou hlavu. Problémem zdánlivě banálním se budeme v dnešním pořadu Pod kůži zabývat. Jmenovat rodinu, která problém hmyzích parazitů řeší, z pochopitelných důvodů nebudeme, odvaha je už jen to, že to zveřejňují.

osoba:
Mám dvě holky a obě dvě mají dlouhatánské vlasy. A jedna mi povídá, že se nějak drbe moc a že jí svědí hlava. Tak jsem se podívala, protože vím, že teďko ta hrozba vší v Budějovicích opravdu řádí, podívala jsem se té starší do hlavy a úplně jsem se vyděsila. Musím říct, že ten první šok je hrozný, máte pocit ohromnýho zamoření a špíny a jste z toho úplně hotový a první chvíli člověk neví, co by s tím měl dělat.

Martina VODIČKOVÁ:
Zavšivení zpravidla řešíme doma, jen málokdo žádá lékařskou radu, což potvrzuje i dětský lékař Josef Žižka.

Josef ŽIŽKA, dětský lékař:
Myslím si, že je užitečné brát to jako určitý druh infekce, nikoliv v dnešní době jako nějaký společenský handicap, protože to má své důsledky. Stává se ještě, že takzvané dobré rodiny, rodiče, že jo, kteří o děti pečujou, že se zděsí, když zjistí, že děti mají vši. V podstatě se za to stydí. A pak dochází k tomu, že z toho studu to třeba neoznámí v kolektivu, kde ty děti se vyskytují, a dochází tím k snazšímu šíření.

Martina VODIČKOVÁ:
Jak tedy vypadá takový boj se vší v praxi?

osoba:
Musím říct, že jsem s hrůzou zjistila, že některé přípravky, které se dají koupit, prostě vůbec neúčinkujou. Měla jsem pocit, že dokonce i v lékárně paní lékárnice byla taková rozpačitá, říkala: "Zkuste to, ale dneska už je docela problém." Takže to mě vyděsilo, protože samozřejmě boj s tím je potom dlouhodobej a není to jednoduchý se těch vší zbavit. My jsme teda zkusili klasický Difusil, který holkám prostě vůbec nepomohl. Druhý den jsme zjistili, že jsme tam, kde jsme byli, akorát, že některá vajíčka už se vylíhla, takže to bylo k našemu zděšení ještě horší. Měli jsme ještě nějaký francouzský šampón, kterým jsme to umývali a taky neúčinkoval.

Martina VODIČKOVÁ:
V lékárně to na první pohled vypadá, že si mezi přípravky na vši můžeme dokonce vybírat. Je jen otázkou, a tu položme vedoucímu lékárny Tomáši Svačinovi, jak je to s jejich účinností.

Tomáš SVAČINA, vedoucí lékárny:
Máme asi pět přípravků, které se dají použít na eliminaci tohoto problému. Jsou to přípravky s přírodními látkami Capisan nebo Deparol, další potom Nemoxan, Difusil H, Parazidoze Shampoo. Asi nejoblíbenější, nebo nejvíc prodávaný je Difusil H. Je pravda, že naši zákazníci nám také sdělují, že některé přípravky nezabírají úplně nejlíp. Asi těžko se lze vracet k petroleji a podobným praktikám, které byly dřív.

Martina VODIČKOVÁ:
O tom, že ne každý přípravek na hubení vší opravdu zabírá, ví i pan doktor František Tondl z krajské hygienické stanice.

František TONDL, krajská hygienická stanice:
Tak je to způsobeno tím, že vši jsou parazité, kteří si snadno a rychle zvykají na obměnu účinných látek. Dneska je situace jiná, protože byl vyvinut nový přípravek na hubení vší. Je to Difusil H Forte. Musí tam být Forte. Ten obsahuje účinnou látku, jedno procento carbarylu. To je carbamátový přípravek a na ty zatím se rezistence nějak neprojevila, protože nebyly používány jako účinné látky v šampónech na hubení vší.

Martina VODIČKOVÁ:
Vraťme se k naší postižené rodince. Jak si vede jejich kolonie vší?

osoba:
Teď jsme ve stádiu, že si myslím, že máme všechny živé potvůrky zlikvidovány, ale teď je to vybírání vlastně těch mrtvých vajíček z vlasů, které je nekonečné.

Martina VODIČKOVÁ:
Já se ještě zeptám holek. Řeknete to někomu, že jste je měly?

osoba:
Já nevím, no. Asi sama od sebe to neřeknu.

osoba:
Já jenom tý kamarádce, která je taky má.

osoba:
Já teda bych se přimlouvala za to, aby všechny maminky aby to opravdu ve škole řekly, protože jakmile se to nezlikviduje u všech dětí, ta to bude pořád dokola, tak je to nekonečný proces.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu