CIA provedla podle výboru europoslanců přes tisíc tajných letů

Americká CIA podnikla více než tisíc tajných letů přes území Evropské unie. Tvrdí to zvláštní výbor Evropského parlamentu ve své zprávě publikované dnes v Bruselu. Dokument kritizuje údajná americká tajná vězení, ale nepřináší důkazy o jejich existenci. Podle kritiků má zpráva politický podtext.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

znak CIA

znak CIA

Členské země EU věděly o tajných letech CIA a únosech některých osob podezřelých z terorismu americkými zpravodajskými službami - to jsou některá z tvrzení zprávy zvláštního výboru Evropského parlamentu.

Levicoví europoslanci přijetí zprávy vítají, mezi nimi Libor Rouček z ČSSD, který zároveň odmítá, že by nebyla průkazná. "Pokud některé vlády, některé instituce nechtěly spolupracovat, je jisté, že nějaké tvrdé důkazy v té věci chybí," uvedl Rouček.

Naopak většina pravicových poslanců sdružených v lidovecké frakci je nespokojená. Velké výhrady má například Josef Zieleniec. "Levice tlačila na zprávu, která vlastně ani nezdůrazňuje, že se nacházíme ve složitém období střetu s terorismem, ale zabývá se jenom opakováním nejrůznějších pověstí a většinou neprověřených věcí," tvrdí Zieleniec.

Proto podle Zieleniece zpráva neprokázala, že by docházelo k systematickému porušování zákona evropskými státy. Zprávu o aktivitách CIA musí ještě schválit plénum Evropského parlamentu na únorové schůzi.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme