Pavouk roku 2007

23. září 2010

Na začátku nového roku se nevolí pouze Pták roku, ale i Evropský pavouk roku. Mnozí z vás si jistě vzpomenou, že loni se jím stal sympatický pavouček babího léta běžník kopretinový. Letos byl zvolen slíďák druhu Arctosa cinerea.

Pro lepší představu - samci druhu Arctosa cinerea měří od 12 do 14 mm, samice jsou větší, mají 14 až 17 mm. Zbarvení je kontrastní šedo-hnědé nebo šedo-žluté a poskytuje pavoukům dokonalou ochranu. Pavouci totiž obývají pískové a štěrkopískové říční lavice.

Slíďáci si hloubí nory ve vzdálenosti 0,5 až 1,5 metru od vody a vystýlají je pavučinou. Nejčastěji je lze najít pod velkými kameny nebo naplaveným materiálem, například pod kusy dřeva. Z nory se pavouci vydávají na lov. Živí se pozemním hmyzem, larvami much, popřípadě jinými druhy pavouků. Pokud je nora zaplavena vodou, vytvoří pavouk nepropustné víčko, a ve vzduchové kapse povodeň přečká.

Od června do srpna se samice starají o mláďata, která dokončují svůj vývoj až v následujícím roce po přezimování. Regulace toků v minulých desetiletích znamenala ztrátu vhodných biotopů pro život slíďáků, a tím pokles počtu jedinců. U nás je tento druh vzácný. V Evropě se vyskytuje od Středomoří až po Skandinávii.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.