Růst cen vrací do hry český uran, konstatují Hospodářské noviny

Zahraniční investory podle Hospodářských novin opět láká český uran. Právo zjistilo, že v Česku je 2,5 milionu kreditních karet. Mladá fronta Dnes píše o tom, že neprodejná jablka dostanou děti a vězni. Pro většinu vlekařů začne letošní sezóna v sobotu, informují Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Český uran opět láká zahraniční investory. Jak připomínají Hospodářské noviny, ještě nedávno se přitom zdálo, že jeho těžba v Česku končí. Světové ceny uranu ale za posledních deset let stouply sedminásobně, a český uranový průmysl od loňského roku opět vydělává.

Česko je sedmým těžařem této suroviny na světě a má navíc i značné nevyužité zásoby. Na české ministerstvo průmyslu se před pár týdny obrátila australská firma Uran Limited, specializující se na investice do uranových projektů v Rusku, na Ukrajině a v Uzbekistánu.

Australané nyní zpracovávají audit projektu. Státní firma Diamo v Dolní Rožínce na Vysočině těží 300 tun uranu ročně z hloubky až 1200 metrů. O partnera, který by investoval přes čtvrt miliardy korun do geologického průzkumu ve větších hloubkách, má zájem. A to přesto, že není jasné, zda hlouběji ještě uran je.

Někteří geologové jsou ale přesvědčeni, že teprve tam je to pravé jádro ložiska - doplňují Hospodářské noviny. O rozšíření těžby by ale musela rozhodovat vláda. A není pravděpodobné, že se na to budou dívat všichni ministři stejně vstřícně.

Podle deníku Právo má kreditní kartu už každý čtvrtý Čech. Jejich počet loni vzrostl o polovinu a je o ně větší zájem než o karty debetní. Většina lidí stále používá karty hlavně k výběru z bankomatů. Podíl těchto transakcí se ale pomalu snižuje ve prospěch plateb u obchodníků.

Jednak roste počet platebních míst v obchodní síti a jednak se zvyšuje i počet karet mezi obyvateli. Hlavní výhodu kreditních karet ale stále ještě Češi spatřují v možnosti finanční rezervy pro případ nouze.

Neprodejná jablka dostanou zdarma děti, domovy důchodců a vězni. Mladá fronta Dnes píše, že o tom rozhodla Evropská komise. Nelíbí se jí, že děti tloustnou a stravují se nezdravě a zároveň farmářům zbývá spousta mrkve a jablek, které se pak za velké peníze ničí. Dotyčnému pěstiteli pak Unie uhradí 100 % souvisejících nákladů.

České reakce jsou vesměs pozitivní. Ale sotva si lze představit, že od příštího roku každému školákovi na stole přistane jablko. Brusel na ovoce a zeleninu vyčlenil 8 milionů eur, což je v celkovém objemu peněz pro farmáře zanedbatelná částka. Čeští ovocnáři se prý o něco podobného pokoušeli už před dvěma lety, ale ministerstvo zemědělství to tehdy neakceptovalo.

Současné sněžení navnadilo lyžaře, kteří už začínají zjišťovat podmínky na horách, možnosti ubytování a stav jednotlivých sjezdovek. Jak informují Lidové noviny, pro většinu vlekařů začne letošní lyžařská sezóna tuto sobotu. Špatný začátek sezóny donutil hoteliéry a provozovatele lyžařských areálů přehodnotit ekonomické prognózy.

Téměř všichni deníku potvrdili až padesátiprocentní ztráty oproti minulé, mimořádně úspěšné zimě. I kdyby následující dva měsíce byly pokoje plně obsazené a na sto procent vytížené sjezdovky, předchozí ztráty už prý není možné plnohodnotně nahradit.

Lenka Rákosová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme