ENTER v Národním...

31. leden 2007

...technickém muzeu. Včera byl na tiskové konferenci představen interaktivní vzdělávací program Národního technického muzea (NTM). Žáci nemusí do muzea, zajímavé pokusy přijedou za nimi i se zkušenými lektory.

Když přijdete před budovu NTM, naskytne se vám smutný pohled. Na místě širokých kamenných schodů, po kterých se vstupuje do předsálí slavné dopravní haly, zeje díra. Národní technické muzeum je v rekonstrukci. Ale to neznamená, že se tam nic neděje!

Muzeum včera představilo program ENTER. Jaký je jeho cíl? Asi nejlépe ho vystihne rozepsání zkratky: Edukativní program s Názornými pomůckami Technického zaměření Efektivně doplňuje Rámcové vzdělávací programy. NTM vypracovalo ve spolupráci s vysokými školami deset workshopů s tématy balon, domácnost, energie, fotografie, gramofon, hodiny, hračka, kolo, papír a Rudolf II.

ENTER má za cíl doplnit a zpestřit výuku fyziky, chemie, dějepisu, ale i výtvarné nebo hudební výchovy na druhém stupni základních škol. Na každém z témat lze demonstrovat poznatky z většího počtu oborů, žáci by tak měli pochopit mezioborové souvislosti. Přesně to je jedna z hlavních myšlenek reformy vzdělávacího sytému v ČR.

Sterlingův motor na tiskové konferenci...

Pro jednotlivá témata byly vytvořeny interaktivní modely či repliky muzejních exponátů, pracovní listy pro žáky a metodické listy pro učitele. V listopadu a prosinci 2006 proběhlo ověření všech workshopů na partnerských školách - praktické lekce se setkaly se zájmem učitelů a hlavně žáků.

ENTER je financován z grantu. Do konce tohoto roku, tedy v době rekonstrukce NTM, budou lektoři na objednání vyjíždět přímo do škol. To je také největší výhoda programu - učitelé si mohou naplánovat, kdy svou výuku některým z workshopů zpestří. Příští rok se pokusy přesunou na půdu muzea.

...a v praxi na pilotním workshopu v ZŠ Korunovační

Více informací najdete na stránkách projektu ENTER.

Redaktoři Leonarda si na tiskové konferenci připomněli své dětské pokusy. Hned po návratu do redakce neváhali a jeden z pokusů, ten, který je součástí tématu Gramofon, si v improvizovaných podmínkách vyzkoušeli. Stará šelaková deska je založena na prosté mechanice a hraje s použitím špendlíku a krabičky, jak si ostatně můžete poslechnout.

Improvizovaný pokus v redakci Leonarda
autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.