Kdy vznikají plynní obři

14. leden 2006

Z nových poznatků astronomů vyplývá, že se obří plynné planety, jako je např. Jupiter a Saturn, formují už velmi brzy po vzniku mateřské hvězdy.

Podle nich obři vznikají dokonce už během prvních 10 miliónů roků "života". Zjednodušeně řečeno - nečekají až se zformují kamenné planety. Tým astronomů arizonské university vedený Ilariou Pascucciovou pozoroval 15 hvězd podobných Slunci, většinou 3 až 30 miliónů let starých. Pomocí kosmického dalekohledu Spitzer, registrujícího infračervené záření, hledali astronomové horké plyny uvnitř vznikajících planetárních systémů, tedy v oblastech srovnatelných s prostorem mezi Zemí a Jupiterem v naší soustavě. Vedle toho se zaměřili na studený plyn ve vnějších oblastech těchto planetárních systémů. Ty se totiž pro změnu podobají oblastem v končinách naší sluneční soustavy od Saturnu dál.
Všechny hvězdy, zařazené do výzkumu, obsahovaly ve svém okolí méně než desetinu materiálu hmotnosti Jupitera v podobě plynů. Z toho je patrné, že obří plynné planety v těchto analogických mladých planetárních soustavách již vznikly, tvrdí výzkumníci. Předpokládají také, že plyn v okolí hvězdy významně pomáhá k navedení terestrických, Zemi podobných kamenných planet na relativně kruhové oběžné dráhy brzy po jejich vzniku. Kdyby se Země místo na téměř kruhové dráze nacházela na velice protáhlé dráze eliptické, byly by teplotní změny na jejím povrchu tak extrémní, že by se člověk ani jiné živé organizmy na takové planetě nevyvinuly.
Četné, naší sluneční soustavě podobné hvězdné soustavy ve zkoumaném souboru neobsahují v současné době dostatečné množství plynu k navedení vyvíjejících se kamenných planet na kruhové dráhy. Je možné, že terestrické planety v okolí těchto hvězd obíhají po eliptických drahách, což brání vzniku a vývoji života, domnívá se Pascucciová. Další možné vysvětlení spočívá podle ní v tom, že změnu eliptických oběžných drah formujících se planet ovlivňují i některé další mechanismy, než jen plyny, na které zaměřil svou pozornost tým arizonských astronomů.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio