Brno chce převést vilu Tugendhat státu, ten ji má posléze vrátit dědicům

1. únor 2007

Brněnské zastupitelstvo v úterý rozhodlo, že souhlasí s tím, aby unikátní vilu Tugendhat získali zpět dědicové původních majitelů. Ti svůj záměr získat dům s pozemky zpět do rodinného majetku oznámili na počátku prosince, těsně před koncem roku 2006 pak žádost podali oficiálně.

Potomci manželů Tugendhatových vilu chtěli získat na základě zákona o zmírnění křivd způsobených holocaustem, podle něhož lze požadovat navrácení uměleckých děl. Právě to ale v sobě skrývá dva problémy. "Jednak to, zda lze zákon uplatnit na dům s pozemky, byť je stavba tak umělecky významná. A dále pak je tam ten problém, že tím, kdo je v rámci tohoto zákona oprávněn vydávat majetek, je stát," vysvětluje brněnský primátor Roman Onderka.

Zastupitelstvo města Brna proto rozhodlo, že rada má připravit nezbytný převod vily na stát a ten pak restituci provede. Toto řešení prosazovala především radniční koalice. Proti se postavila opoziční ODS. Chtěli, aby převod byl uskutečněn přímo z města na dědice. V případě onoho převodu na stát namítali, co se stane, pokud státní instituce naznají, že navrácení není možné. Mají obavy z toho, že si pak vilu stát nechá a výsledkem bude ztráta hned na dvou stranách.

Dědicové vily Tugendhat jsou s výsledkem spokojeni. Podle vyjádření jejich právního zástupce vůbec nečekali, že zastupitelstvo bude jednoznačně podporovat jejich nárok. "Měli obavy, že se tam najdou lidé, kteří budou proti vydání, ale nakonec se nikdo takový nenašel a to považuji za skvělý výsledek. Pokud se týče způsobu, jak by měla být věc realizována, jsou ochotni dále jednat a domlouvat se na společném postupu s městem," uvedl právní zástupce dědiců Augustin Kohoutek.

Cílem potomků manželů Tugendhatových je samozřejmě vilu opravit. Ale v době, kdy se tam nebudou provádět stavební práce a úpravy, tak by měla být vždy přístupná veřejnosti. Koneckonců právě to, aby se tam mohli zájemci o moderní architekturu vždy dostat, bylo podmínkou, když před lety všichni tři sourozenci souhlasili s tím, že si unikátní objekt město může nechat.

Spustit audio