Kontrola a prohlídky v obchodech

11. březen 2002

U pokladen některých supermarketů a také menších samoobsluh se občas setkáme s varováním: "Připravte si vaše tašky k nahlédnutí". Někdo si už na to zvykl, někdo se pohoršuje nad tím, že ho už dopředu považují v prodejně za zloděje. Ještě horší je, když obchodníkem najatí pracovníci bezpečnostní agentury požadují kontrolu tašek, kapes a třeba i předložení osobních dokladů. Mají na to právo?

Zaměstnanci bezpečnostní agentur nemají žádná zvláštní práva. Musí respektovat stejná pravidla jako kterýkoli jiný občan a je úplně jedno, jestli mají anebo nemají uniformu.

Stejně jako nemůže jiný občan, nemohou pracovníci těchto bezpečnostních agentur někoho legitimovat.

Potvrzuje advokát Oldřich Choděra. A kontrolovat nás také žádný černý šerif nemůže.

Nemá oprávnění někomu nahlížet do tašek, prohlížet kapsy a podobně.

To nemohou ani jiní zaměstnanci supermarketů, takže výzva "Připravte tašky k nahlédnutí" nemá žádné právní opodstatnění. Pouze v jediném případě vás zaměstnanec obchodu nebo bezpečnostní agentury může zadržet.

Záleží na rozhodnutí prodavače nebo vedoucího prodejny. Pokud si je jistý, že se někdo dopustil krádeže a má odcizenou věc v tašce, musí přivolat policii. Jestli se dokáže, že se dotyčný dopustil krádeže, nese odpovědnost. V opačném případě nese odpovědnost vedoucí, protože občana, kterého křivě obvinil, značně poškodil a ten se může domáhat satisfakce ve formě omluvy, při materiální újmě i její náhradu.

Tedy znovu - stejná práva jako každý z nás a nic víc. Majitelé obchodů si situaci nemohou zjednodušovat a předem každého zákazníka považovat za zloděje. V určitých případech se dá vytipovat osoba, která by si mohla počínat nepoctivě, a tady pak je na místě zvýšený dohled prodavače nebo ochranky. Jenže, zákony jsou jedna věc a praxe druhá. Slabší povahy nakonec nátlaku podlehnou a ponižující prohlídku dovolí. Jiní se zbytečně rozčílí. Asi nejlepší ale bude, když se v takové situaci zachováte takto.

V této situaci bych řekl ano, pokud se domníváte, že jsem se něčeho dopustil, zavolejte policii. V opačném případě nesete odpovědnost za újmu, která mi tady vzniká. Mohl mě vidět nějaký známý a pak říkat, že viděl jak a při čem jsem byl dopaden.

autor: alh
Spustit audio