Mezi Polskem a Slovenskem vypukla válka o sýr

Mezi Polskem a Slovenskem se rozhořela válka o sýr. Bratislava totiž podala protest proti registraci oštěpku jako polského chráněného regionálního produktu. Polské horaly to zaskočilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateuž Gartner se sýry

Mateuž Gartner se sýry | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Polsko počítalo s tím, že oštěpek získá evropskou ochrannou registraci. Sýr s tímto názvem by se pak mohl vyrábět pouze v polských horách.

Jednání se Slovenskem, kde se oštěpek také vyrábí, už byla na dobré cestě, Bratislava si ale na poslední chvíli postavila hlavu, což polští bačové považují za vyhlášení války.

"Tradice výroby polského oštěpku je specifická. U nás ho dělají bačové postaru, zatímco na Slovensku je to velkovýroba," říká výrobce sýrů Andrzej Makowski. Evropská unie dala Polsku a Slovensku půl roku na to, aby se mezi sebou dohodly.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme