Diagnóza: Karcinom prsu

15. březen 2002
Zdraví

Nádory v prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním u žen a jejich počet každoročně vzrůstá. Navíc se nemoc se přesouvá i na mladší ženy. Nejsmutnější ovšem na tom je fakt, že ženy se k lékaři dostaví velice často pozdě, v době, kdy je nemoc již v pokročilém stádiu a šance na vyléčení jsou malé. Karcinom prsu je v České republice každoročně diagnostikován více než čtyřem a půl tisíce žen. A téměř dva tisíce pacientek za rok na toto onemocnění umírá. Toto číslo by podle doktorky Evy Helmichové, primářky první onkologické kliniky VFN v Praze nemuselo být tak vysoké, kdyby byl nádor rozpoznán včas.

Helmichchová: Stále se zvětšuje počet pacientek, které přicházejí pozdě. Ženy to nerady slyší, ale iniciální stadia jsou u nás zachycena mnohem méně než v zahraničí. Nejedná se o nedostatek diagnostiky, ale nedostatek péče o sebe samu. Při nálezu bulky, neurčitého útvaru, vtažené bradavky, nesmí přemýšlet, jestli má či nemá navštívit lékaře, ale překonat obavy a k odborníkovi zajít a nechat se vyšetřit. V devadesáti procentech jde o záležitosti nezhoubné a pokud by se jednalo o opak, tak choroba je v počátku, léčebné procedury jsou jednodušší, méně zatěžující, prognóza je výrazně lepší.

Dá se říci, že samovyšetření prsu by mělo patřit k základním a hygienickým činnostem ženy a neměla by to svěřovat jenom gynekologovi?

Helmichchová: Určitě ano. Ke gynekologovi nechodí žena tak často, především pokud je zdráva. Některé toto vyšetření odmítají u praktického lékaře, u gynekologa je to samozřejmostí. Od dvaceti let minimálně by žena měla v určitém termínu, to znamená po skončení menstruace, prsy palpačně vyšetřit, prohlédnout je v zrcadle a tak dále. Existuje řada brožur, kde se může samovyšetřování naučit tak, aby mělo validní hodnotu. Pravidelnost a zachovávání termínu jsou důležité, aby struktura žlázy, kterou pohmatem vyšetřuje, byla vždycky stejná. Přijde-li žena včas a je bez rizikových faktorů, tak chirurgický výkon nemusí být ablace, to znamená, snesení celého prsu. Postačí výkon částečný nebo limitovaný.

Spustit audio

Více z pořadu