7. 2.

7. únor 2007

Papa Noel: Cafe Noir Papa Noel je nejen francouzská paralela našeho Ježíška, ale také pseudonym významného afrického kytaristy. Narodil se totiž na Štědrý den, jeho původní jméno zní Antoine Nedule Monswet. Noelova dráha začala v 50 letech v hlavním městě někdejšího Belgického Konga, dnešní Kisnhase, která se tehdy stala hudbou překypujícím centrem, jehož význam daleko přesahoval hranice země. Zdejší styl, zvaný konžská rumba, později zasáhl nejen Afriku, ale i Francii a dokonce karibské ostrovy. Jednalo se o propojení elektrických kytar, kubánských rytmů, i venkovských melodií do té doby vybrnkávaných na kovové jazýčky nástroje likembé. Veterán této éry, Papa Noel je dodnes aktivní, a jeho album Cafe Noir /Černá káva je předzvěstí Noelova plánovaného světového turné se skupinou Bana Congo.

Soukous Son 04:51

Papa Noel absolvoval počátek své profesionální kariéry když mu bylo pouhých 16 let, v roce 1957, kdy ve studiu doprovázel konžského zpěváka v nahrávce, která se později stala hitem. Svoji vlastní kapelu založil roku 1968.

Tomatito 05:38

Noelův umělecký návrat začal v 90. letech, kdy ho další z veteránů konžské rumby Sam Mangwana přizval na své album. Jejich společné vystoupení s akustickými nástroji patřilo k vrcholům festivalu Womad ve Velké Británii toku 2000. Latin Reverie (Latin Rythms) 03:33

Skupina Bana Congo, jejíž ústřední postavou je Papa Noel, měla svoji premiéru na festivalu Womad roku 2002, a poté následovalo úspěšné britské turné. V její sestavě jsou hudebníci z Afriky i z Kuby.

Africa Mokili Mobimba 05:52

Partnerem na prvním albu Papa Noela a jeho skupiny Bana Congo byl virtuoz na kubánskou kytaru tres Papi Oviedo. Své druhé album, Café Noir, natočil Papa Noel s celkem 11 člennou sestavou.

Democratie (Central Africa Rythm) trk 2 06:34

Na novém albu Papa Noela slyšíme i nostalgické ozvěny klasické konžské rumby, která se hrála v Kinshase před 40. lety, příkladem je titulní skladba Cafe Noir.

Cafe Noir (Classical African Rumba) 05:23

Papa Noel před 40 lety vyrůstal na kubánské hudbě, a dnes se ke kubánské hudbě vrací. Blízké vztahy mezi hudbou Konga a latinskoamerickou salsou vystihuje i název následující skladby, Salsa Africaine.

Salsa Africaine (Afro-Cuban Son) 04:54

Soleil (Merengue Zoukous)

Spustit audio