Sněmovna podpořila vyslání polní nemocnice do Afghánistánu

Čeští vojenští lékaři budou od března působit v Afghánistánu. Jejich misi, která by měla trvat jeden rok, dnes posvětila Poslanecká sněmovna. Dolní komora se tak přidala k senátorům, kteří dali misi zelenou už včera. Vyslání nemocnice tak již nic nebrání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři české polní nemocnice

Lékaři české polní nemocnice | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

V afghánské metropoli Kábulu by mělo od příštího měsíce působit na 70 českých specialistů. Nahradí tak své řecké kolegy. Polní nemocnici totiž střídavě provozují jednotliví členové NATO.

"Jejím jádrem je chirurgické pracoviště, které je schopné provádět různé operační výkony, nemocnice je schopna pomáhat raněným, popáleným a nemocným a má i schopnost krátkodobé hospitalizace," popsal zařízení mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Šestá polní nemocnice se současně zapojí do mírové mise ISAF pod hlavičkou NATO. Severoatlantická aliance se bude podílet také na jejím financování. "Je to záležitost, která zvyšuje renomé naší země v zahraničí, a je to i určité přebírání odpovědnosti," podotkl vicepremiér Alexander Vondra.

Proti vyslání nemocnice se dnes postavili hlavně komunisté. Podle nich totiž půjde jen o další navyšování počtu vojáků v Afghánistánu, které bude stát další peníze. Podobný názor má i sociální demokracie, která nicméně misi podpořila.

Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka by se měla řešit i politická situace v zemi. "Pokud nemáme zároveň představu o politickém řešení situace, tak se obávám, že zvyšujeme sice kontingenty vojáků, ale neblížíme se žádnému výsledku," upozornil Zaorálek.

Původně se s vysláním nemocnice vůbec nepočítalo. Spojenci z NATO o ni požádali vloni v listopadu a vláda se jim rozhodla vyhovět. V Afghánistánu nebude česká elitní vojenská nemocnice poprvé, její lékařští specialisté tam pobývali již v roce 2002. O rok později byli čeští vojenští lékaři v Iráku.

Tým vojenské nemocnice se připojí k vojákům, kteří v Afghánistánu již pracují. V Kábulu působí 67 českých vojáků. Část z nich se podílí na meteorologickém a ženijním zabezpečení a likviduje nevybuchlou munici a výbušniny, část dohlíží na bezpečnost mezinárodního letiště. Kromě Kábulu působí Češi i na severu Afghánistánu u města Fajzábád v hornaté provincii Badachšán, kde se 83 vojáků v rámci ISAF podílí na činnosti rekonstrukčního týmu.

Marika Táborská, Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme