Číňané na dárcích k Valentýnu nešetří

Kdysi to byl symbol dekadentního Západu, dnes je v Číně svatý Valentýn, neboli Den zamilovaných, vynikající obchodní příležitostí. Číňané stále více bohatnou a vzdalují se komunistické minulosti. A kde jinde by se to mělo více projevit než v Šanghaji, která je považována za výkladní skříň čínských reforem a hojnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svatý Valentýn

svatý Valentýn | Foto: AFP

Na tento den, který připadá na 14. února, chystá například šanghajský bankéř Richard Fan malý dárek pro ženu - náramkové hodinky Cartier za více než pět tisíc dolarů, v přepočtu asi 110.000 korun.

"Myslím si, že je to lepší dárek než pozvání na večeři za nějakých 1300 nebo 2600 dolarů. Dárek, který máte na očích každý den, je jaksi konkrétnější," vysvětluje Fan své pohnutky agentuře Reuters.

Jiní obyvatelé Šanghaje se pomíjivému ocenění svých partnerek nevyhýbají a šanghajské firmy jim vycházejí vstříc nabídkou valentýnských balíčků v podobě romantických dýchánků za svitu svíček, limuzín, osobních komorníků a soukromých koncertů.

Luxusní hotely nabízejí přenocování v prezidentském apartmá se všemi službami za pakatel - 3700 dolarů, tedy asi 80.000 korun. To je ovšem průměr a samozřejmě se najdou hotelové výstřelky za 24.000 dolarů (asi půl milionu korun), které zahrnují nádavkem plavbu na luxusní jachtě.

Co by tomu asi řekl svatý Valentýn? Křesťanské oslavy svatého Valentýna vycházejí totiž z legendy o římském biskupovi Valentinovi, který byl roku 269 údajně umučen za tajné oddávání milenců v době, kdy duševně nemocný císař Claudius II. dočasně zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky.

Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme