V Los Angeles se rozdávaly hudební ceny Grammy

V americkém Los Angeles se rozdělovaly prestižní hudební ceny Grammy. Hned tři získala zpěvačka Mary J. Blige a také rocková skupina Red Hot Chilli Peppers. Ocenění se udělují ve 108 kategoriích a zahrnují i vážnou hudbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mary J. Blige

Mary J. Blige | Foto: AFP

Red Hot Chili Peppers si odnesli tři ceny, z nichž nejvýznamnější je nejlepší rocková píseň Dani California. Zvítězili také v kategorii nejlepší rockové album s deskou Stadium Arcadium.

Písničkou roku se stala skladba Not Ready to Make Nice trojice Dixie Chicks. Zpěvačky z Texasu v ní reagují na odmítavý postoj k jejich výrokům proti prezidentu Bushovi. Jejich písničky totiž odmítala hrát řada rozhlasových stanic, které vytýkaly Dixie Chicks zpolitizované postoje.

Letošní Grammy už nové ostré politické výroky nepřinesla. V kategorii mluveného slova nicméně zvítězila audioverze knihy bývalého prezidenta Jimmyho Cartera Naše ohrožené hodnoty: morální krize Ameriky. Catrerova kniha je kontroverzní zejména kvůli jeho postoji k palestinsko-izraelskému konfliktu a k dalším sporným problémům.

Na Grammy se začínají prosazovat také hvězdy ze soutěže American Idol, která je vzorem Suprestar na celém světě. Mladá Carrie Underwood třeba zvítězila v country kategorii s melodickou písničkou Jesus, Take the Wheel. V Los Angeles vystoupila i skupina Police, ale nepotvrdila, že by se dala znovu dohromady.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme