Berlinale zdobí zavedené i potenciální filmové hvězdy

Ač počasí dělá všechno pro to, aby návštěvníkům festivalu znepříjemnilo život, filmové Berlinale běží v německé metropoli na plné obrátky. Po červeném koberci, jehož bezvadný vzhled kazí sníh a déšť, se už prošla pěkná řádka celebrit stříbrného plátna. Mezi Shooting Star nechybějí ani Klára Issová a její slovenská kolegyně Táňa Pauhofová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Klára Issová ve spojení s Radiožurnálem

Herečka Klára Issová ve spojení s Radiožurnálem | Foto: Vladimír Kroc

Na jejich každičké gesto, úsměv, nebo třeba zaškobrtnutí, čekají desítky fotografů, kteří k prestižní přehlídce neodmyslitelně patří. S jedním z nich natáčel berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Příjezd limuzíny s filmovou hvězdou vyvolá v sektorech pro fotografy mumraj, který připomíná tlačenici na startu maratónského závodu. Štouchanec, úder loktem a nějaký ten peprnější výraz jsou něčím naprosto běžným, prozrazuje mi Sean Gallup z agentury Getty Images.

"75 procent úspěchu fotografa během deseti dnů trvání festivalu spočívá v tom, jakou si vybojuje pozici. Všichni se známe, dobře spolu vycházíme, ale jak říkám, naprostou prioritou je "urvat" dobré místo. Většina z nás se chová kultivovaně. Někteří jsou, pravda, občas agresivní, počastují se neslušným výrazem, ale za pět minut je vše zapomenuto; to prostě k téhle práci patří."

Alfou a omegou je tedy výběr strategické pozice. Ty nejlepší bývají podle Seana rozebrané dlouho před začátkem Berlinale.

"Letos začínal festival ve čtvrtek, ale už ve středu v osm ráno se tu před Berlinale Palastem tísnilo 20 fotografů, aby si lepící páskou vyznačili na zemi svůj křížek. Dělali jsme to v podstatě odhadem, protože tu tou dobou ještě nebyly žádné bariéry a jen jsme tušili, kde asi bude červený koberec. Tak se rozhoduje o tom, kdo bude stát v první řadě a to je klíčové, protože ten prostor je velmi malý."

Sean pro prestižní agenturu fotí Berlinale už popáté. Neobjíždí další přední festivaly, jako jsou Benátky nebo Cannes, ale má značné zkušenosti s focením německého filmového průmyslu a tamních celebrit.

Kromě mrznutí u červeného koberce musí na festivalu obejít desítky tiskových konferencí a tzv. "photo-callů", kratičkých bloků před začátkem každé z oficiálních akcí, které jsou vyčleněny právě pro fotografy.

"Třeba na dnešním photo-callu jsem nafotil 200 snímků a z těch se asi jen pět nebo šest dostalo na web do agenturní nabídky. Takže to je kolik, tři, čtyři procenta pořízených fotek? Photo-cally trvají jen tři minuty a tak člověk musí pořídit co největší množství záběrů. Na jedno místo se nahrne spousta fotografů a je běžné, že vám blesk vašeho kolegy pokazí snímek."

Někdy bývají fotografové vybaveni od svých šéfů pokyny, koho, co a jak nafotit. A co takové neposedné ramínko, ne-li něco víc, co by na vteřinu vykouklo zpod odvážných šatů - i na to se někteří fotografové musejí na příkaz editorů soustředit?

"Ne ne, o tom si musí každý rozhodnout sám, ale je pravda, že se občas soustředíme na detaily. To je většinou na zakázku sponzorů. Třeba jedna proslulá francouzská firma vyrábějící šperky půjčuje své výrobky filmovým hvězdám a potřebuje fotografie, na kterých by šperky byly zřetelně vidět. Takže to je jedna z věcí, na které musíme dávat pozor."

Berlinale a Klára Issová

Letošní Berlinale se pyšní řadou filmových hvězd první třídy, od Roberta de Nira až po Cate Blanchettovou. Berlínský festival a organizace European Film Promotion ale nezapomínají ani na hvězdy zítřka. Oceněním "Shooting Star", se tak ode dneška mohou pyšnit taky česká herečka Klára Issová a její slovenská kolegyně Táňa Pauhofová.

Nejnovější představitel agenta 007 Daniel Craig nebo německá filmová star Daniel Brühl. Třeba Ti se v uplynulých letech odrazili od Shooting Star k opravdové hvězdné kariéře. "Může to být odrazový můstek, někomu se to může podařit, je to asi náhoda, štěstí. Asi mix dobrých věcí dohromady, ale samozřejmě, ta šance je vždycky."

Klára Issová bude mít na Berlinale šanci zazářit ještě jednou. Hraje totiž ve filmu Davida Ondříčka Grandhotel, který se bude promítat v sekci Panorama. Další z pětadvaceti mladých evropských talentů, Slovenka Táňa Pauhofová, zůstává nohama na zemi a ocenění Shooting Star rozhodně nepřeceňuje. "Nemám nějaké přemrštěné naděje nebo iluze."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme