14. 2.

14. únor 2007

Kristi Statssinopoulou: Taxidoscopio Řecká zpěvačka Kristi Statssinopoulou natáčí svá alba se svým životním druhem, kytaristou a skladatelem, jíž je Stathis Kalyviotis. Jejich poslední album, Taxidoscopio, je cestovním deníkem jejich společných koncertů, a to od roku prvního zahraničního vystoupení v Izraeli před 10 lety až po nedávná turné po Španělsku a Brazílii. Hudebně velmi eklektické album čerpá nejen z rockové alternativy, ale i z typicky řeckých melodií i nástrojových barev.

La alegría de la vida 04:17

Ve skladbě Barcelona-Cantabria se Kristi Stassinopoulou vrací do roku 2004 kdy se svojí skupinou cestovala podél Pyrenejí, mezi katalánskou Barcelonou a baskickým Bilbaem.

Barcelona - Cantabria 04:04

Kristi Stassinopoulou se vrací do zimy 2003, skupina je na turné střední Evropou, a jízda po německých dálnicích tolik připomíná hudbu skupiny Kraftwerk..

Trans Europe Van 04:43

Píseň Jaffa je vzpomínkou na první zahraniční koncert v Tel Avivu, nahrávka nese jméno přímořského letoviska Jaffa, břeh moře lemují palmy..

JafFa 04:42

Vedle skladeb inspirovaných cizinou jsou ale na albu Taxidoscopio i motivy z domácích zdrojů. Elektronické zvuky vystřídají zvuky dud, Kristi Stassinopoulou zpívá tradiční píseň z Thrákie, tedy jihovýchodního cípu země, kde se stýkají hranice Řecka, Bulharska a Turecka.

Anoche vi en suenos 04:30

V září se na řeckém ostrově Sikinos sklízí vinné hrozny, v písni Sikinos doprovázejí Kristi Stassinopoulou zvuky houslí lyra.

Sikinos 04:57

Skladbu Wyndham Hotel inspiroval koncert na mezinárodním jazzovém festivalu v Montrealu: všichni účinkující bydlí v jenom hotelu, jehož nejvyšší patra ožívají hudbou.

Wyndham Hotel 02:46

Hacia la luz 04:27

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.