Objevy a události týdne č. 05

28. leden 2007

Austrálie bojuje s hady, čínské řeky stokami, pěšky na pól nedostupnosti, ESA odložila ExoMars, trpasličí planeta kometou?

Austrálii sužují dlouhotrvající vedra a poslední dobou také jedovatí hadi, kteří se při svých cestách za vláhou stále více stahují do měst. Mohou jich být až desetitisíce. Nemocnice hlásí zvýšený počet případů uštknutí. Protože mnozí australští hadi patří k nejjedovatějším na světě, řada jejich setkání s lidmi, k nimž dochází v zahradách, nákupních centrech nebo dokonce v koupelně, končí velmi tragicky.

Čínské veletoky Jang-c'-ťiang a Žlutá řeka se mohou během několika málo let proměnit v jedovaté stoky bez života. Na vině je zřejmě snaha politiků a podnikatelů o získání co největšího hospodářského prospěchu z vody, bez ohledu na životní prostředí. U řek se například staví továrny bez čističek a jejich tok je přesekáván hrázemi obřích přehrad. Života v řekách ubývá také vinou nadměrného rybolovu.

19. ledna stanula historicky první pěší expedice na tzv. jižním pólu nedostupnosti - tak se označuje geografický střed Antarktidy; místo, které leží nejdál od pobřeží ledového kontinentu, navíc přes 3700 metrů nad mořem. Tým britských a kanadských výzkumníků potřeboval na svou 1700 kilometrů dlouhou cestu celých sedm týdnů. Nazpátek se dobrodruzi vydali raději letecky.

Evropská vesmírná agentura odložila kvůli finančním a technickým problémům o celé dva roky vyslání robotického vozítka ExoMars, které mělo k rudé planetě odstartovat v roce 2011. Robot se má s pomocí optických senzorů a speciálního softwaru pohybovat po povrchu Marsu zcela nezávisle, bude odebírat a analyzovat vzorky marsovských hornin a hledat v nich stopy života.

2003 EL61 je trpasličí planeta o velikosti Pluta, která má neobvyklý tvar ragbyového míče, způsobený rychlou rotací. Podle kalifornského astronoma Mika Browna se tento objekt nachází na velmi nestabilní dráze a není proto vyloučeno, že ho někdy v budoucnu gravitace posune do vnitřní části sluneční soustavy. Tam by se prý mohl stát kometou - nejjasnější, jaká kdy byla spatřena.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 05/2007, 27. ledna - 2. února 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio