O lidech kolem Berlinale

Kinosály praskající ve švech, nablýskané lodičky filmových celebrit na červeném koberci i lovci autogramů visící v hroznech na kovových zátarasech. Tím vším je Berlinale, jeden z trojice nejprestižnějších filmových festivalů světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlinale

Berlinale | Foto: Jiří Hošek

Snad každý z návštěvníkům si na něm najde to svoje, samozřejmě s přihlédnutím k množství času, které může strávit ve frontě před pokladnou, i k naditosti své peněženky.

"Jak dlouho už tu stojíte a jak jste úspěšný?," ptá se zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. "Už jsem tu byl před posledním představením a sehnal jsem lístky, teď tu stojím asi 15 minut a zkouším znovu štěstí. Uvidíme."

"Kolik jsem ochoten za lístek dát? Tak 10 - 20 eur, záleží na tom," říká mladík, zachumlaný do péřové bundy. Bělovlasý pán stojící opodál působí dojmem, že tu stojí už delší dobu.

"Pevně doufám, že budu mít úspěch, i když to vám nikdo nezaručí. Zvlášť u filmů s velkou publicitou je hodně těžké sehnat večer ještě lístek. Zkušenosti z posledních let jsou rozdílné, někdy to vyšlo, jindy zase ne. Na dnešek stojí vstupenka v běžném prodeji 11 eur a já jsem ochoten jít tak na 15, víc ale ne."

Stejné martýrium jako lovci lístků, tedy přešlapování na místě v nevlídném počasí, zažívají desítky fotografů a kameramanů. Úsměv filmové hvězdy, její netradiční gesto nebo dokonce drobné zaškobrtnutí - to je kapitál, na který čekají často dlouhé hodiny.

"75 procent úspěchu fotografa během deseti dnů trvání festivalu spočívá v tom, jakou si vybojuje pozici. Dobře se známe a většina z nás se chová kultivovaně. Někteří jsou během boje o nejlepší místa občas agresivní, ale za pět minut je vše zapomenuto; to prostě k téhle práci patří," říká Sean Gallup z agentury Getty Images.

Pokud jste zahlédli nějaké záběry z letošního Berlinale, asi jste je s největší pravděpodobností spatřili. Abi a Martin, tak se jmenují oni muži v elegantní livreji, kteří celebritám otevírají dveře limuzín, případně nad nimi podrží deštník: "Poděkují, někteří jsou velmi přátelští, jiní zase arogantní a hned jdou dál, nebo je prostě ten mumraj kolem fanoušků nezajímá."

"Většina se koncentruje na objektivy kamer a červený koberec a nic jiného je v tu chvíli nezajímá, rozhodně ne nějací dveřníci, kteří ale přece jsou taky docela důležití, nebo ne?"

Filmové fandy sem Berlinale přivábilo z celého světa; tahle skupinka milovníků Antónia Banderase dorazila ze Španělska: "Jsme tu vůbec poprvé, zatím jsme žádnou z hvězd nepoznali. Užíváme si to tady. Musím, říct, že v televizi vypadá festival větší, než ve skutečnosti je. Berlinale není festivalem baťůžkářů, i když spací pytle před pokladnou jsou tu a tam taky k vidění.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme