České Budějovice čeká rozsáhlá obnova vodovodů a kanalizace

16. únor 2007

Na jednu miliardu korun vyjde rozsáhlá rekonstrukce kanalizační a vodovodní sítě, kterou plánuje město České Budějovice. Akce by měla začít v roce 2008. Čtyři desítky ulic projdou rekonstrukcí vodohospodářské infrastruktury, v okrajových částech města - Haklových Dvorech, Novém Roudném a Hodějovicích se vybuduje kanalizace a propojí s městským kanalizačním systémem. V krátkém časovém úseku několika let se tak výrazně omladí část městského majetku.

Náměstek českobudějovického primátora František Jelen upřesnil, že peníze chce město získat z evropských fondů a z úvěru: "Město České Budějovice si požádá o finanční prostředky z fondů, což představuje zhruba polovinu investované částky. Zbývající peníze chce město získat formou úvěru. Forma úvěru byla zvolena z toho důvodu, že splátková povinnost v průběhu 10 let by byla přibližně 60 milionů korun, což představuje pětinu prostředků dnes vynakládaných na investiční činnosti."

Komunistický opoziční zastupitel Petr Braný chápe projekt jako potřebný, ale podle jeho názoru by mělo být splácení uvažovaného úvěru rozloženo do delšího časového období, aby se město nedostalo do situace, kdy nezbude už na jiné investice.

autor: čro čb
Spustit audio