Anglický král na Berlinale zazářil

Český film Obsluhoval jsem anglického krále včera zazářil na přehlídce Berlinale. Kromě nadšeného přijetí festivalového publika se mu dostalo i pocty v podobě ceny Mezinárodní federace filmových kritiků. Dnes večer se dozvíme, jestli si tým kolem režiséra Jiřího Menzela z německé metropole odveze i jednu z hlavních festivalových cen, tedy Zlatého nebo Stříbrného medvěda. Jak to včera večer na Berlinale vypadalo, zachytil náš německý zpravodaj Jiří Hošek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Menzel s oceněním

J. Menzel s oceněním | Zdroj: ČTK

Berlínské publikum s několika českými hloučky bylo Menzelovým filmem nadšené a evidentně se bavilo. Za to ovšem mohl taky Oldřích Kaiser, který po projekci oprášil své školní znalosti němčiny.

Bylo ovšem znát, že v určitých momentech, kdy na plátně dokazoval svou zrůdnost nacionální socialismus, němečtí diváci poněkud tuhli a nevěděli, jak přesně zareagovat. Slavný český režisér měl z přijetí, jakého se jeho snímku dostalo, velkou radost. Podle Menzela to měli němečtí diváci těžší o to, že se museli prokousat houštinou titulků.

Prominentní návštěvník představení, šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, v rozhovoru pro Český rozhlas nešetřil na adresu filmu superlativy: "Snímek je báječný, i když se přiznám, že jsem byl malinko předpojatý. Před mnoha lety jsem totiž Anglického krále četl a musím říct, že dodnes patří mezi moje oblíbené knihy. Právě proto, že jsem Hrabala znal, jsem byl malinko skeptický, zda se tuhle knížku podaří zfilmovat, ale výsledek je znamenitý!"

A co říká přední německý politik na to, jak Jiří Menzel naložil s obdobím druhé světové války? "Tu a tam jsem si pomyslel, že něčeho takového nemůže dosáhnout žádný německý film. Je to ta specifická, česká vypravěčská forma, kterou mám tak rád, a místy až lehký způsob nakládání s tak vážnými věcmi. Divák ale nemá ani na okamžik pocit, že by autor nebo režisér něco zlehčovali a hluboká vážnost událostí vyplouvá v mnoha scénách dostatečně na povrch."

Německá hvězda Julia Jentschová, představitelka hlavní role Lízy, je nadšená z toho, jakým způsobem Menzelův film diváky oslovuje a to včetně scén popisujících hrůzy nacismu nebo komunismu: "Líbí se mi, že je oslovuje lidsky a přímo; jedná se o velmi láskyplný pohled na člověka, včetně jeho silných a slabých stránek. Je to velmi hřejivý snímek, který se lidí bezprostředně dotýká. Z pozice diváka přináší tenhle film něco nového, opravdu!"

Julia Jentsch, Jiří Menel a Zuzana Fialová | Foto: ČTK/AP

S Jiřím Menzelem jsem se včera viděl dvakrát. Poprvé to bylo už před projekcí, když s manželkou Olgou kráčel po červeném koberci. Je to velký pocitový rozdíl oproti roku 1990, kdy si odsud z Berlína odvezl Zlatého medvěda? "Tak já si na těch 17 let moc nepamatuje, ale je to hezké, je to větší cirkus než tenkrát. Mám radost."

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek o přijetí Anglického krále berlínským publikem

Zatímco Jiří Menzel působil dojmem, že po rudém plyši kráčí dnes a denně, pro bulharského představitele hlavní role mladého Jana Dítěte Ivana Barneva, to bylo přece jen něco nového. "Jsem moc šťastný, že jsme se sem s Anglickým králem dostali a obzvlášť já, protože jsem tu nikdy nebyl. Mám asi štěstí, nebo já nevím..."Při natáčení jsem se do role nemusel nijak stylizovat, byla tak blízko mému stavu mysli, že to nebylo vůbec těžké."

Snímek Obsluhoval jsem anglického krále už má v kapse cenu filmových kritiků. Do jaké míry to může ovlivnit uvažování festivalové poroty, která rozhoduje o hlavních cenách, ptám se závěrem Jiřího Menzela? "Když se rozhoduje o ceně a už se ví, že některý z kandidátů už cenu dostal, tak se jim uleví - fajn, tenhle jde pryč ze soutěže a můžeme se rozhodnout mezi jinými kandidáty. Tohle já jsem zažil...Ta cena od kritiků je dobrá, zvlášť, když ten film byl dělán pro lidi. To jsem se trefil, ani nevím, jak."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme