Berlinale vyhrál čínský film, na Menzela cena nezbyla

Žádnou z hlavních cen si nakonec z berlínského filmového festivalu neodveze film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Zlatého medvěda porota překvapivě přiřkla čínskému snímku Tchujin sňatek. Ani s držitelem Stříbrného medvěda, argentinským filmem El Otro, se do nejužšího výběru nepočítalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

režisér Wang Čchüan-an se Zlatým medvědem

režisér Wang Čchüan-an se Zlatým medvědem | Foto: AFP

Vítězný poetický snímek čínského režiséra Wang Čchüan-ana líčí osudy krásné a sebevědomé ženy, žijící se dvěma dětmi, postiženým manželem a stovkou ovcí uprostřed stepi.

Argentinský film El Otro, Někdo jiný, vyprávějící příběh muže, který se rozhodne změnit svou identitu, si z Berlína odváží hned dva Stříbrné medvědy. Mezinárodní porotu totiž ze všech mužských hereckých výkonů zaujal nejvíc představitel hlavního hrdiny Julio Chávez.

Nejlepší herečkou se stala Nina Hossová z filmu Yella, která se tak postarala o to, že domácí kinematografie nevyšla naprázdno. Stříbrný medvěd za režii putuje do Izraele zásluhou Josepha Cedara podepsaného pod filmem Beaufort.

Sedmapadesátý ročník Berlinale na sebe upoutal nezvykle vysokým počtem filmových hvězd, které vídáme spíše v Cannes, a taky 430.000 návštěvníky festivalových projekcí.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme