Třeboň postrádá notářského zastoupení

19. únor 2007

Město Třeboň řeší problém s absencí notářského zastoupení. Kvůli notářským úkonům totiž zdejší obyvatelé musí jezdit do třicet kilometrů vzdáleného Jindřichova Hradce. To bývá problémem zejména pro starší obyvatele - paradoxně právě oni ale vyhledávají notáře nejčastěji.

Jak potvrdil starosta Třeboně Jan Váňa, představitelé města nyní hledají vhodné řešení tohoto problému. Situace je ale poměrně komplikovaná, protože rozdělení notářských míst určuje krajský soud. Pro Třeboň připadají čtyři notářky, které mají klienty rozděleny podle data narození. Snahou města je, aby mohly služby poskytovat občanům přímo v Třeboni.

Město v zájmu svých obyvatel notářkám nabídlo v prostorách Klubu důchodců v Domě s pečovatelskou službou kancelář i telefon bezplatně k použití. Přesto se zatím třeboňští občané kompletního servisu nedočkají. Starosta Váňa k situaci objasnil: "Bohužel dvě notářky odmítly do Třeboně jezdit, což se nám zdá trošku zvláštní, ale i přesto doufáme, že své rozhodnutí ještě přehodnotí. Jsme si vědomi toho, že toto řešení je provizorní, proto bychom rádi prostřednictvím krajského soudu požádali o zřízení notářského místa."

Pokud by Ministerstvo spravedlnosti udělilo souhlas, mohl by nakonec v Třeboni být jeden stálý notář. Až do vyřízení žádosti bude ale přímo v lázeňském městě uspokojena pouze zhruba polovina klientů.

autor: čro čb
Spustit audio