Kardinál Vlk je proti společné správě Svatovítské katedrály

Kardinál Miloslav Vlk odmítl návrh, aby církev a stát spravovaly společně pražskou katedrálu svatého Víta. O její vlastnictví vedou už řadu let spor. Primas české katolické církve tak v České televizi odmítl nabídku ministra a předsedy legislativní rady vlády Cyrila Svobody z KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

katedrála Sv. Víta

katedrála Sv. Víta | Foto: Jan Rosenauer

O možnosti společné správy se přitom uvažovalo ještě před soudním rozsudkem, podle kterého měla památka připadnout církvi. Tento verdikt ale minulý týden zrušil Nejvyšší soud a nařídil nové projednání sporu. Kardinál Vlk ve vysílání Radiožurnálu řekl, že naději na vyřešení vlastnictví katedrály rozhodně neztrácí.

"To neřešení trvá už vlastně 17 let a je to trochu skandální. Zatím mezi politiky nebylo dost dobré vůle a my s každou novou vládou vždycky máme trochu naději, že to bude, a máme trochu naděje i teď, uvidíme výsledky."

Ochotu přijmout vrácení svatovítské katedrály církvi dal dnes najevo premiér Mirek Topolánek. A to i za předpokladu, že by chrám jako celonárodní památku nadále financoval stát. Výsledek sporu ale nechává na soudu.

Stanislav Vintr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme