Prodej gripenů provázela podle švédské televize miliardová korupce

Jednání o prodeji čtyřiadvaceti stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky prý provázely nevyjasněné platby a případy miliardové korupce. Ve svém pořadu to uvedla veřejnoprávní Švédské televize (StV). Za podivný označila také následný pronájem čtrnácti těchto strojů české armádě. Případ už šetří švédská prokuratura a také britští vyšetřovatelé ve spolupráci s českou policií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen na letišti

Saab J-39 Gripen na letišti | Foto: SAAB-BAE Systems

Částky vyplacené britsko-švédským konsorciem BAE Systems/Saab "do neznáma" dosáhly podle dokumentů, jež měla SvT k dispozici, tří miliard českých korun.

Tyto peníze prý skončily na kontech zvlášť najatých agentů a velká část z nich pak s přispěním těchto osob putovala do cílových kapes českých politiků a dalších činitelů. Pro platby měly být využívány i takzvané "daňové ráje" jako například Bahamské ostrovy.

Švédská televize ve svém pořadu Uppdrag granskning (Úkol: Prověřit) využila svědectví anonymního zdroje, který prý byl v minulosti do transakcí přímo zasvěcen.

Klíčovou osobou uplácení v České republice měl podle tohoto zdroje být šéf české kampaně stíhaček Gripen, Angličan Steve Mead. Za zprostředkovatele jsou označeni Rakušan Alfons Mensdorff-Pouilly, bývalý kanadský ministr Otto Jelinek a ředitel českého Omnipolu Richard Háva. Ten v pořadu toto nařčení odmítl.

Klíčovým politikem při prvním jednání, které později neskončilo podpisem kontraktu, měl být bývalý sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda. Ve chvíli, kdy Svoboda v souvislosti s jinou kauzou skončil ve vězení, musel Mead podle zdroje SvT celou strategii přepracovat.

Úplatky údajně dostali jak členové vládní ČSSD, tak i opozice. Nikdo z nich však nebyl švédskou televizí jmenován. Prodejci měli nabízet například některým českým senátorům až deset milionů švédských korun za to, že budou hlasovat právě pro gripeny.

Tři čeští politici vystoupili v pořadu přímo - někdejší senátoři za ODA Jitka Seitlová a Michael Žantovský a současný předseda Senátu ODS Přemysl Sobotka. Všichni shodně uvedli, že nabídku úplatku za hlasování pro gripeny dostali, ale okamžitě ji odmítli.

Že Sobotka nabídku peněz dostal, potvrdil i ve zpravodajství České televize. "Byli to neznámí pánové pro mě, potkali mě na ulici a řekli, že když budu hlasovat pro, tak pomůžou s určitými investicemi v oblasti. Během deseti vteřin jsem rozhovor ukončil," uvedl Sobotka.

Kabinet Miloše Zemana schválil nákup čtyřiadvaceti stíhaček Jas 39 Gripen za 60 miliard korun v únoru 2002. Zeman České televizi řekl, že o žádném úplatku neví. "Kdyby se o něco takového pokusili a já bych to věděl, tak bych samozřejmě ve vládě prosazoval, aby ten kontrakt byl zrušen, ale o ničem takovém nevím," uvedl Zeman.

V závěru pořadu citovala SvT švédské činitele, podle nichž nejasnosti a úplatky nemohly provázet nakonec dojednanou smlouvu o pronájmu gripenů české armádě, která nahradila původně plánovaný prodej. Zatímco první jednání probíhalo mezi firmami, druhé bylo vedeno na úrovni států a mezistátní regule prý zmocňování nečitelných prostředníků vylučují.

SvT však i tady objevila dokument o zapojení rakouského agenta Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, který se prý podobně účastnil již původního vyjednávání i byl zapojen také do rokování o dalších zakázkách koncernu BAE. Druhý díl pořadu o údajné korupci kolem gripenů pro Česko má Švédská televize vysílat za týden.

Britský list Financial Times dnes napsal, že švédská prokuratura vyšetřuje švédskou zbrojovku Saab, v níž má pětinový podíl britská firma BAE Systems, kvůli obviněním z podplácení v souvislosti s obchody v České republice. Česká policie podle listu uvedla, že se věcí na podnět britských vyšetřovatelů zabývá.

Stanislav Vintr, Martin Hromádka, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme