21. 2.

21. únor 2007

Erik Marchand: Unu Daou Tri Chtar Název Unu Daou Tri Chtar jsou první čtyři číslovky ve čtyřech jazycích - rumunsky, bretaňsky, srbsky a romsky a je dalším článkem dialogu mezi hudbou Bretaně a Balkánu, který zahájil zpěvák a klarinetista Erik Marchand před více než 10 lety. Tehdy pozval na festival klarinetistů do Bretaně romského hráče na nástroj tarogáto, používaný ve východní Evropě. Na tento impuls navázala dvě Marchandova alba natočená společně s ansámblem Taraf De Caransebeş, a třetí s "folkovým big-bandem" Balkaniks. Album Unu Daou Tri Chtar vzniklo naopak v komorní sestavě, v níž každý hráč má tvůrčí roli improvizujícího sólisty.

Draghicesca: Draghicesca 05:22

Album Unu Daou Tri Chtar natočil Marchand ve 4 členné sestavě, se svým dlouholetým kolegou Costicou Olanem , hráčem na tarogáto z Rumunska, bretaňským houslistou Jacky Lolardem, a srbským hráčem na akordeon Viorelem Tajkunou. Všichni jsou výraznými osobnostmi a ve svém oboru mistrovskými muzikanty.

Kened Eros: Kened Eros 03:39

Jacky Molard napsal úvodní část skladby Marcel na počest slavného akordeonisty Marcela Budaly, který působil v Bukurešti i okolí. Celá skladba má charakter rumunské suity, přičemž na další částech se podílejí ostatní hráči čtveřice.

Marcel 05:58

Erik Marchand na album hrál i šanson Jacqese Brela Jaures, a to jak v bretaňském překladu, tak i ve francouzském originále, který teď uslyšíme.

Jaures 04:46

Oba balkánští členové Marchandova kvartetu pocházejí z Banátu, historického území, které se rozkládá na rozhraní Srbska a Rumunska. Ale inspiraci čerpají i z opačné, východní strany Balkánu, z Moldavie, odkud jsou hudební témata následující Moldavské suity, Suita Moldovaneasca.

Suita Moldovaneasca: Stefaneti 05:27

Z bretaňského kraje Speied pochází stejnojmenná skladba, které vznikla propojením bretaňských melodií s rytmy z Transylvánie.

Speied 03:25

K nejobdivovanějším romským zpěvačkám Rumunska patří dodnes žijící Gabi Lunca, z jejíhož repertoáru Marchand vybral dvě témata, které uslyšíme ve skladbě podle zpěvačky nazvané Lunca.

Lunca 06:44

Kened Eros: Olani 02:40

Spustit audio