Tajemství původu Etrusků prozradily krávy

23. únor 2007

Odpověď na otázku, jaký je původ Etrusků, jejichž říše se rozprostírala na území dnešního Toskánska, nám daly výzkumy mitochondriální DNA toskánských krav.

Výzkumy provedla skupina vědců pod vedením Marca Pellecchia z Univerzity Cattolica del Sacro Cuore v Piacenze. Mitochondriální DNA je předávána po ženské linii a vědci jsou z ní schopni určit stupně příbuznosti populací zvířat jednoho druhu. Výzkumu byly podrobeny krávy ze všech regionů v Itálii. Informuje o tom NewScientist.com.

Jak se ukázalo, okolo 60 % mitochondriální DNA krav, které žijí v centrální oblasti Toskánska, je identická s mitochondriální DNA hovězího dobytka, který je pěstován na Blízkém východě a v Malé Asii, v oblastech, kde podle jedné z teorií vznikala a rozvíjela se civilizace Etrusků.

Při těchto genetických výzkumech byla vyloučena příbuznost mezi toskánskými kravami a skotem, který se pěstuje na jihu a severu Itálie. A vzhledem k tomu, že krávy jsou domácí živočichové a nemigrují po Eurasii samostatně, vypovídají tato fakta o migraci chovatelů dobytka z východního středomoří do Toskánska.

Neexistují žádné důkazy o pohybu Etrusků mezi současným Tureckem a Itálií po souši. Podle výsledku výzkumu se tedy dá soudit, že Etruskové společně se svým skotem připluli na Apeninský poloostrov po moři.

Zvukovou podobu tohoto článku naleznete v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru v pátek 23. 2. 2007 v 18:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.