Při požáru v lotyšském domově důchodců zemřelo 26 lidí

Životy 26 lidí si vyžádal požár domova pro seniory ve městě Alsunga v západním Lotyšsku asi 100 km od metropole Rigy. Dalších 66 klientů tohoto sociálního zařízení utrpělo zranění. Podle místních hasičů jde o požár s nejtragičtějšími následky v historii této pobaltské země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

požár (ilustr. foto)

požár (ilustr. foto) | Foto: Jan Rosenauer

Požár vypukl po půlnoci. Záchranářům se z hořící budovy podařilo evakuovat 80 lidí. Všichni mrtví byli klienty domova, kde bydleli převážně lidé staří a duševně nemocní. Hasičům se už podařilo dostat oheň pod kontrolu. Historická budova domova důchodců ale ještě doutná. Noční záchranné práce stěžoval mráz, který podle agentury DPA dosahoval v této části Lotyšska až 30 stupňů pod nulou.

O příčinách požáru se zatím spekuluje. Ministryně sociálních věcí Dagnija Stakeová ve vysílání lotyšského státního rozhlasu řekla, že není jasné, jak k neštěstí došlo. Je ale podle ní možné, že jej způsobila porucha elektrického zařízení. Budova totiž byla značně stará.

Pavel Novák, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme