Praha bude hledat spravedlivější systém rozdělování dotací na kulturu

Vlnu kritiky vyvolalo letošní rozdělování peněz na kulturu v Praze. Hlavní město letos dá ze svého rozpočtu 173 milionů korun. Polovinu této částky už grantová komise rozdělila mezi jednotlivé projekty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kulturní akce

kulturní akce | Foto: Jan Rosenauer

Grantová komise má 13 členů. Pět z nich jsou zastupitelé města, 8 je nominováno uměleckou obcí. Kritici tvrdí, že rozhodování komise je neprůhledné, že nezdůvodňuje své rozhodnutí a že chybí objektivní a měřitelná kritéria.

"Nemůže přece 13 lidí rozdělovat peníze podle svého subjektivního pocitu, čím jste úspěšnější, tedy divácky úspěšnější, protože si myslím, že kritériem pro divadlo je divák, který do divadla chodí, tak tím méně peněz dostanete," říká ředitelka Divadla Radka Brzobohatého Hana Gregorová.

Jan Hrušínský z Divadla Na Jezerce dodává: "Já si myslím, že ten systém by měl nějakým způsobem počítat především s čísly a s fakty úspěšnosti toho kterého projektu. A to myslím se zatím, bohužel, neděje."

Ovšem druhá strana říká, že je potřeba podporovat umělecké nekomerční projekty, které by si na sebe nevydělaly, nebo při nichž jsou například vychováváni mladí umělci. Ale radní Milan Richter upozorňuje na jiný aspekt dotací: když jsou dvě divadla se srovnatelným repertoárem, se stejnou kapacitou a se stejnou cenou vstupenek, hrají tam stejně kvalitní a oceňovaní umělci, ale dotaci dostane jen jedno z nich.

"Ve chvíli kdy jdete na inscenaci, tak Hlavní město Praha z peněz daňových poplatníků vlastně přispívá 500 korunami na ten konkrétní lístek, ale když jdete do jiného divadla, které vykazuje naprosto stejné parametry, tak nedostává ten občan nic."

Pražští radní proto budou hledat spravedlivější systém rozdělování dotací. Konkrétní návrh změn chce magistrát připravit do začátku léta.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme