Bývalý šéf generálního štábu Šedivý připustil možnou korupci při nákupu gripenů

Bývalý náčelník generálního štábu po letech připouští: při nákupu stíhaček jsme byli po silným tlakem. Jiří Šedivý byl ve vedení armády v letech 1997 až 2002. Tehdy se česká vláda rozhodovala, jaká stíhací letadla koupí pro naše piloty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen přistává

Saab J-39 Gripen přistává | Foto: SAAB-BAE Systems

Šedivý v České televizi řekl, že případný nákup gripenů mohla provázet korupce. Nestandardní okolnosti ho totiž překvapily už v první fázi výběru. "Většina vojáků, včetně vedení generálního štábu, neměla možnost v první fázi tendru nahlédnout do procesu posuzování nabídek," řekl Šedivý.

To ale odmítl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Výběr stíhaček byl podle něj naprosto transparentní. Sociální demokraté kvůli nařčení z korupce uvažují o vytvoření parlamentní vyšetřovací komise. Vlastimil Tlustý z ODS si myslí, že by se do případu měla znovu vložit policie.

"Těch informací a indicií je v tuto chvíli dost, nejenom pro vyšetřovací komisi tady v parlamentu, ale zejména pro obnovení činnosti české policie. Česká policie přeci ve chvíli, kdy zná tok peněz, zná aktéry a zná částky, je ta, která má začít konat," sdělil Tlustý.

Spolupráci české policie se švédskou doporučil v České televizi také David Ondračka z nevládní organizace Transparency International. Naopak parlamentní vyšetřovací komise nemá podle něj smysl. "To by to jenom zpolitizovalo, za druhé by se měli zaměřit na to, jakým způsobem změnit akviziční politiku, konkrétně v rozeortu obrany, protože tam panuje ten největší lobbing, kdy se rozhoduje o tom, co vlastně budeme nakupovat," doplnil.

Současnou debatu o korupci, která měla provázet nákup stíhaček, odstartovala reportáž švédské televize. V ní se objevila tři klíčová jména - šéf Omnipolu Richard Háva, bývalý kanadský ministr Otto Jelinek a rakouský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly. Tito muži měli lobbovat ve prospěch švédské zbrojovky Saab a britské firmy BAE Systems.

Mensdorff-Pouilly měl za úspěšnou transakci inkasovat minimálně jeden a půl miliardy korun. To však všichni odmítají. Stejně jako šéf české kampaně stíhaček gripen, Angličan Steve Mead.

Zuzana Bančanská, Ondřej Kapic Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme