Policie obnovila vyšetřování případu údajného uplácení při nákupu Gripenů

Protikorupční policie začala znovu vyšetřovat nákup stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu. Řešila ho už před pěti lety, tehdy ale nikoho neobvinila a případ odložila. Teď objevila nová fakta a vyšetřování obnovila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen nad oceánem

Saab J-39 Gripen nad oceánem | Foto: SAAB-BAE Systems

Nová fakta a doposud neznámá a neprověřená, nová tvrzení zainteresovaných osob - to je podle protikorupční policie důvod, proč vyšetřování obnovila. Češi spolupracují se švédskými a britskými kriminalisty. Ti mají podezření, že při plánovaném nákupu Gripenů pro naši armádu se přesouvaly milionové částky.

Britové podle serveru iDnes.cz zkoumali transakce zbrojovky BAE Systems. Přes dceřinou firmu z Panenských ostrovů měla převádět vysoké částky na další společnosti vlastněné zřejmě českými firmami. A je tedy podezření, že to mohly být úplatky pro české politiky a úředníky, kteří v roce 2001 o zakázce rozhodovali.

Když se jednalo před pěti lety o nákupu Gripenů, měl dostat nabídku úplatku tehdejší senátor ODA Michael Žantovský. Dnešní velvyslanec v Izraeli podal trestní oznámení. Pachatele se policii zjistit nepodařilo.

O roli lobbistů během sjednávání obchodu veřejně mluvil také bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, ten se zmínil o Angličanu Stevu Meadovi. Jeho jméno zaznělo také v reportáži švédské televize. Mead ale obvinění z nabízení úplatku popřel. Reportáž za prostředníky označila také Rakušana Alfonse Mensdorff-Pouilly, bývalého kanadského ministra Otto Jelinka a spolumajitele společnosti Omnipol Richarda Hávu. Také oni obvinění popřeli.

Aféru už oficiálně vyšetřují i Švédové

Vyšetřování aféry spojené s údajnou korupcí kolem obchodů se stíhačkami Gripen oficiálně zahájilo také Švédsko. Vrchní státní zástupce Christer van der Kwast dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že zahájil vyšetřování toho, zda při jednáních o dodávkách stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky nedošlo k nelegálním převodům peněz a ke korupci. Van der Kwast zároveň uvažuje o tom, že podobné vyšetřování zahájí i v případě prodeje Gripenů do Jihoafrické republiky.

Údaje o podezření z rozsáhlé korupce v souvislosti s obchody se stíhačkami přinesla ve svém vysílání minulé úterý veřejnoprávní Švédská televize. Švédský státní zástupce přiznal, že tyto nové informace měly pro jeho rozhodnutí zásadní význam. Druhý a závěrečný díl pořadu, který se tomuto tématu věnuje, uvede Švédská televize dnes večer.

Blanka Černá, Marika Táborská, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme