Obce v okolí římovské přehrady usilují o změnu ochranného pásma

27. únor 2007

Získat výjimku v 1. ochranném vodárenském pásmu chtějí obce v okolí vodní nádrže Římov. I proto se prostřednictvím Krajského úřadu v Českých Budějovicích rozběhla jednání v této věci. Ochranné pásmo nepovoluje například výstavbu domů, vstup osob nebo omezuje podnikatelské aktivity kvůli možnému znečištění pitné vody.

Dotčené obce v okolí římovské přehrady si od výjimky slibují především zpřístupnění svých historických objektů a s tím zvýšený pohyb turistů. Jako například ve Velešíně, což potvrzují slova místostarosty Jiřího Růžičky: "Chceme se domluvit alespoň na tom, abychom dostali výjimku na využití stezek, které vedou lesy lemujícími vodní nádrž Římov. Veškeré historické objekty na území obce leží v ochranném pásmu. Pokud krajský úřad odsouhlasí úpravu ochranného pásma nebo výjimku, tak nikdo protestovat nebude."

Radní Jihočeského kraje Jiří Netík, který má na starosti také vodní hospodářství, potvrdil, že hlavní slovo bude mít v případě žádosti o udělení výjimky v 1. ochranném vodárenském pásmu pro obce v okolí římovské přehrady vedení Povodí Vltavy: "Jednání s obcemi právě začalo, ale jediný do může výjimku udělit je Povodí Vltavy. Kraj jednání podporuje, ale musí proběhnout podle vodního zákona. Myslíme si, že oblast okolo římovské přehrady by měla být přístupná, ale jak bude řízení zakončeno nemohu v tuto chvíli předjímat."

autor: čro čb
Spustit audio