Čeští a švédští policisté začali vyšetřovat prodej gripenů

Švédská televize dnes zveřejní další důležitá fakta k podezření z korupce při dojednávání kontraktu stíhaček Gripen pro českou armádu. Reportérům měl uplácení politiků potvrdit bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. Případ už začaly společně vyšetřovat česká i švédská policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen přistává

Saab J-39 Gripen přistává | Foto: SAAB-BAE Systems

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality požádali o spolupráci švédští policisté. Česká policie se tak ke kauze vrací po pěti letech. Podle ředitelky Tranparency International Adriany Krnáčové není po tak dlouhé době jednoduché cokoliv prokázat. "Na druhé straně tím, že jsou zapojeni a že je to mezinárodní přesah, tak je tomu dávána větší vážnost, takže se tomu věnuje větší pozornost," dodala ředitelka.

Čeští politici tvrdý nátlak lobbistů přiznávají. Firma ale odmítá, že by nabízela úplatky. Tiskový tajemník společnosti Saab Peter Larson k celé kauze řekl: "Jasně jsme vyjádřili vůli spolupracovat se statním žalobcem." Mluvčí společnosti Saab exkluzivně Radiožurnálu také řekl, že se jeho společnost necítí být ohrožena dnešním pokračováním televizního dokumentu o údajné korupci v souvislosti s gripeny a že by nyní jeho společnost nepostupovala jinak.

Švédští reportéři tvrdí, že skrytou kamerou zachytili exministra zahraničí Jana Kavana. Ten jim podle dnešní Mladé fronty Dnes údajně řekl, že to, že v souvislosti s gripeny docházelo k předávání peněz, bylo v parlamentu docela dobře známým tajemstvím sdíleným velkým počtem lidí. Podle Kavana se uplácení týkalo jak sociálních demokratů, kteří tehdy vládli, tak ODS a lidovců.

Reportéři se na schůzce s českým politikem vydávali za bezpečnostní agenty s tím, že chtějí zjistit rozsah možné korupce v případu. Kavan teď ale tvrdí, že jim řekl pouze kuloárové spekulace a "drby". Jeho slova prý byla vytržena z kontextu. Považuje chování novinářů za neetické, stěžoval si na ně u vedení švédské televize a podal na ně trestní oznámení.

Lenka Šumová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme