Případné omilostnění teroristy z RAF rozděluje Německo

V Německu nabývá na intenzitě debata o případném omilostnění jednoho z nejznámějších teroristů Frakce Rudé Armády. Christian Klar si ve vězení odpykává pět doživotních a navrch jeden patnáctiletý trest. Jeho osud má teď v rukou prezident Horst Köhler. Vězněný terorista si uškodil svými nedávnými výroky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: europa.eu.int

Experti vyloučili, že by Klar, který má na svědomí životy devíti německých činitelů, mohl navázat na své někdejší teroristické aktivity. Na rozdíl od své kolegyně z RAF Mohnhauptové navíc 54letý terorista v žádosti o milost nad svými činy vyjádřil lítost.

Ve své zdravici účastníkům krajně levicové konference v Berlíně ale Klar před měsícem volal po porážce plánů kapitalismu, což naznačuje, že 25 let za mřížemi jeho ideologické smýšlení příliš neovlivnilo.

Ministr spravedlnosti Bádenska-Würrtemberska na to reagoval požadavkem, aby odborníci vypracovali nové dobrozdání o Klarově nebezpečnosti. Pravicoví politici, jako třeba generální tajemník CSU Markus Söder, mluví o "facce obětem a jejich příbuzným," pokud by terorista byl omilostněn.

Hlavně vedoucí představitelé Strany Zelených ale upozorňují na německou právní tradici dát naději a druhou šanci i pachatelům zvlášť závažných trestných činů. Pokud prezident Köhler žádost o milost zamítne, zůstane Christian Klar za mřížemi minimálně do roku 2009.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme