Airbus chystá hromadné propouštění, 10 tisíc zaměstnanců přijde o práci

10 tisíc pracovních míst zruší v průběhu čtyř let společnost Airbus. Takovou cenu musí mateřský koncern EADS zaplatit za zpoždění dodávek obřího stroje A 380, které pro evropského výrobce letadel znamenalo miliardové ztráty. 3 700 lidí přijde o práci v německých závodech Airbusu. Ve třech z nich zareagovali dělníci na zveřejnění sanačního plánu svérázným způsobem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna Airbusu ve Francii

továrna Airbusu ve Francii | Foto: AFP

"Máme toho plné zuby," řekli podle odborářů ze svazu IG Metall zaměstnanci továren ve Varelu, Nordenhamu a Laupheimu, kteří nechali práce a šli jednoduše domů. Divoká stávka má přitom trvat minimálně do pátku.

Sanační plán s názvem Power 8 počítá s prodejem provozů ve Varelu a Laupheimu. Pro závod v Nordenhamu pak Airbus zvažuje vstup možného investora.

"Rozhodnutí Rady EADS je úderem do obličeje zaměstnancům společnosti," prohlásil jeden z předáků odborového svazu IG Metall Michael Braun, podle kterého je plán restrukturalizace nepřijatelný. Odboráři nehodlají podle vlastních slov vývoji v Airbusu "nečinně přihlížet" a slibují mohutné protestní akce.

Německý ministr hospodářství Michael Glos je ale spokojený s tím, jak EADS rozdělila tíhu propouštění a dalších opatření mezi jeho zemi a Francii.

Podle francouzského tisku má být Francie restrukturalizačním plánem postižena více než Německo. Francouzští zaměstnanci firmy vyjádřili nad plánem své rozhořčení. Šéf odborů Chavier Petraxi oznámil, že dnešním dnem zahajují odbory mobilizaci. Továrna Airbusu ve francouzském Meaulte již vstoupila do stávky a zaměstnanci do ní zablokovali všechny přístupy. Odbory nyní projednávají, jak budou dále postupovat.

Jiří Hošek, Veronika Lefrancois, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme