Řidiči kamionu soud vyměřil čtyři a půl roku vězení

1. březen 2007

Tragická dopravní nehoda, při které loni v květnu smetl kamion osm aut na mezinárodní silnici E55 u Plané nad Lužnicí, měla dohru u Okresního soudu v Táboře. Při nehodě zemřeli dva lidé, dalších osm bylo zraněno.

Soud poslal šestadvacetiletého řidiče kamionu Lubomíra Novotného na čtyři a půl roku do vězení, kromě toho mu uložil zákaz řízení motorových vozidel na sedm let. Rozsudek se opírá i o svědectví soudního znalce z oboru silniční dopravy Rudolfa Doubka, který jako příčinu nehody označil opožděnou reakci řidiče na vzniklou situaci a pozdní zahájení brždění.

Uložený trest má podle předsedy senátu Petra Černého plnit i obecně preventivní funkci a také být určitým mementem i pro ostatní řidiče kamionů. "S ohledem na zvyšující se množství takto závažných nehod, jakou projednával táborský okresní soud, je třeba vyjádřit přesvědčení o tom, že orgány činné v trestním řízení toto nebudou přehlížet a nějakým způsobem omlouvat," doplnil soudce Černý.

Obhájce obžalovaného, Richard Polma, po vynesení rozsudku neskrýval, že pro svého klienta očekával mírnější trest. Doufal i v podmíněný trest, protože jeho klient je naprosto řádný občan. Nyní s klientem chtějí velmi pečlivě zvážit, zda se proti rozsudku odvolají.

autor: čro čb
Spustit audio