Z kontrastu vyplývá souzvuk...

1. březen 2012

Bojoval za státní a národnostní svobodu Čechů, byl členem Svatováclavského výboru i poslancem na českém sněmu a za vlasteneckou činnost mu hrozila smrt. Dvacet let nato byl prohlášen za zrádce českého národa. Kdo?

Arian Želinský neboli Leo Blass či chcete-li Karel Sabina (1813-1877). Jeho slova - "Z kontrastu vyplývá souzvuk, z protivných sobě živlů sestaven je veškeren svět," jako by platila o něm samém. Sabinova výřečnost a vynikající paměť byly dobrými předpoklady pro to, aby se stal hlavním mluvčím radikálních demokratů a aby přednášel na politických shromážděních. V březnu 1848 svolali demokraté shromáždění do Svatováclavských lázní, kde projednávali své požadavky. Chtěli prosadit suverenitu Čech, zrovnoprávnit češtinu s němčinou, zrušit cenzuru a robotu, zlepšit sociální podmínky dělníků a vyhlásit základní svobody, ale císař Ferdinand V. Dobrotivý odpovídal krajně neurčitě. Jeho nástupce, mladičký, ale ostrý František Josef I. chtěl nepokoje zlikvidovat za každou cenu.

Přišel květen 1849 a jeho Májové spiknutí, příprava ozbrojeného povstání, které organizovali demokraté za pomoci ruského anarchisty Michaila Alexandroviče Bakunina (1814-1876). Sabina se příprav aktivně účastnil, a byl proto spolu s desítkami dalších spoluaktérů zatčen, velmi krutě vyslýchán a odsouzen k smrti. Rozsudek byl později změněn na 18 let žaláře a Sabina si nakonec odpykal pouze třetinu trestu v kasematech olomoucké pevnosti.

Logo

Po návratu do Prahy se znovu pustil do psaní, ale stěží si vydělal na živobytí. Tento moment jeho života je spojován s jeho následující konfidentskou činností. Soudí se, že nepřekonatelná finanční nouze ho přiměla navázat spolupráci s rakouskou policií. Dostával od ní pravidelný měsíční plat za informace z oblasti české politiky i z osobního života některých lidí.

Roku 1870 byl v listě Vaterland otištěn dopis, v němž se psalo o Sabinovi nepřímo jako o udavači. Následoval soudní spor, který ještě vyhrál. Avšak v roce 1872 se sešel soud osmi národních důvěrníků, mezi nimi zasedli i Jan Neruda a Vítězslav Hálek, kteří Sabinu usvědčili konfidentskou zprávou, již sám podepsal. Důvěrný soud jej prohlásil za zrádce českého národa a odsoudil k vyhoštění ze země. Sabina se bránil. Omlouval svůj čin tím, že jej k němu dohnala nouze a hlad a tvrdil, že ona zpráva byla jeho jediným pokleskem. Teprve po zpřístupnění policejních archivů roku 1918 se ukázalo, že dodával informace pod krycím jménem Roman již od roku 1859. Sabina také vydal brožuru Obrana proti lhářům a utrhačům, ale výsledek rozsudku nezvrátil.

V zahraničí se mu nepodařilo získat azyl, a proto i nadále žil v Praze, kde se do konce života musel skrývat. Odsouzena byla i Sabinova dosavadní literární činnost. Jeho díla byla stažena s pultů a na plakátech Prodané nevěsty se uváděl pouze monogram jeho jména. Sice dál psal, ale již jen pod pseudonymy, takže některá díla možná ještě čekají na své objevení. Část společnosti prý čekala, že Sabina po takovém odhalení spáchá sebevraždu, avšak on naopak ani nepřerušil styky s policií. Poslední roky života strávil v bídě a opovržení a zemřel naprostým vysílením.

Logo

Dodnes se vedou spory o tom, zda Karel Sabina skutečně konfidentem byl a jakou činnost vykonával. On sám až do smrti neochvějně prohlašoval, že český národ nikdy nezradil - a vzhledem k jeho vlastenecké minulosti, kdy za svou vlast málem položil život, se to zdá pravděpodobné. Přese všechnu Sabinovu vinu tedy snad můžeme citovat slova Jakuba Arbesa, že"i s nesmazatelným Kainovým znamením na čele zasloužil se o národ nepoměrně více nežli sto jiných velebných spisovatelů".

O konfidentech za Rakouska-Uherska jsme hovořili také v historickém magazíu Zrcadlo, který měl premiéru 2.3.2007.

autor: Zuzana Fialová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.