Jak se dělají Červené seznamy

23. září 2010

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky v uplynulém roce konečně zveřejnila dlouho připravovaný červený seznam bezobratlých živočichů. V rámci tohoto seznamu byl zpracován i červený seznam pro řád motýlů ( Lepidoptera ), kam bylo zařazeno a klasifikováno 337 druhů, což je zhruba 10 % příslušníků rádu.

Zásadní snahou při koncepci seznamu bylo, aby nebyl sestaven subjektivním pohledem. Na druhé straně hrozilo riziko nekonečného protahování diskusí zapojených autorů, takže bylo nutno přistoupit k metodickým omezením. Při neznalosti dat o rozšíření jednotlivých druhů srovnatelných se znalostmi o denních motýlech nebylo možno jinak, než oslovit co největší množství lepidopterologů a požádat je o jejich soukromý seznam druhů, o kterých si myslí, že by měly být zařazeny, a o návrh kategorie, do které by měly být zařazeny.

Metodika zpracování červeného seznamu

Podkladové seznamy byly zpracovány následujícím způsobem: U každé čeledi byly srovnány seznamy všech autorů, kteří se k ní vyjádřili a navržené druhy hodnoceny dle počtu návrhů. Pokud druh navrhl pouze jeden z autorů, druh zařazen nebyl, naopak shodla-li se na návrhu nadpoloviční většina, byl druh automa?ticky zařazen. Druhy, které navrhlo více autorů, ale ne nadpoloviční většina byly z hlediska zařaze?ní individuálně zváženy sestavovatelem návrhu. Zvažovány byly mimo jiné z následujících hledi?sek: a) stupeň znalosti bionomie a stanovištní nároky, např. druh je vázán na vzácné či ohrožené biotopy případně na historické a dnes již zaniklé typy hospodaření, b) druh je monofágní a jeho živná rostlina je ohrožená, c) druh figuruje na některém sestaveném červeném seznamu pro území ČR, d) druh je i z jiných oblastí střední Evropy uváděn jako vzácný nebo ohrožený.

Před odevzdáním byla daná čeleď rozeslána všem spoluautorům k posouzení. Stejně bylo postupováno ohledně zařazení do kategorie seznamu - vítězil většinový názor. Celkově bylo s první prosbou o spolupráci přímo osloveno na 40 lepidopterologů (další byli informováni nepřímo), odezva však byla menší, než se očekávalo.

Do přípravy nyní zveřejněné první verze červeného seznamu se zapojilo 17 spoluautorů, kteří v úvodu deklarovali, že nejde o "mrtvý" dokument, ale o první vydanou verzi, kterou je nutno v dalších letech upravovat dle aktuálních poznatků.

Zdroj: Vrabec V. (2007): Červený seznam motýlů - první reakce a ohlasy. II Lepidopterologické kolokvium - MZLU v Brně 25.ledna 2007, Program a sborník abstraktů.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Vladimír Vrabec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.