Čína chce trestat za více než jedno dítě i bohaté

Čína trvá na dodržování politiky jednoho dítěte, trestat chce i boháče a celebrity, které nařízení porušují. Podle Pekingu si totiž tito lidé mohou dovolit platit vysoké pokuty. Komunistické vedení se také odvolává na veřejné mínění, které prý podobné výjimky pobuřují. Politika jednoho dítěte byla v Číně zavedena v 70. letech minulého století kvůli snížení růstu populace, která nyní dosáhla 1,314 miliardy obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská rodina

Čínská rodina | Foto: Robert Mikoláš

Ve městě jedno, na venkově zpravidla dvě děti v případě, že jako první se narodí dívka. Taková je státní politika v Číně. Kdo ji poruší, dostává pokutu, jejíž výše se liší podle jednotlivých oblastí. Konkrétní člověk pak nemusí také získat žádné odměny v práci.

V poslední době chce jít vládnoucí strana příkladem ostatním, proto její vedení zavedlo tresty pro vládní zaměstnance i členy strany, kteří by měli více než jedno dítě. Jedinou výjimku, kromě příslušníků národnostních menšin, měli dosud bohatí lidé a populární hvězdy. I na ně ale má brzy dojít.

Dříve chtěli zůstávat v anonymitě, v budoucnu proto budou jejich jména zveřejněna. Navíc se nebudou moci účastnit různých soutěží.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme