Polská církev se snažila ututlat zneužívání seminaristů

O případech sexuálního zneužívání seminaristů píše polský tisk. Deník Rzeczpospolita odhalil tyto praktiky v plocké diecézi, přestože se je katolická církev snažila ututlat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský zámek

Královský zámek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Polská katolická církev si neví rady s problémem sexuálního zneužívaní v církevních školách, píše Rzeczspolita a poukazuje na případ poznaňského arcibiskupa Juliusze Paetze, který zneužíval nezletilé. V plocké diecézi se tyto věci děly mnoho let.

V červenci minulého roku policie našla v počítači jednoho z duchovních dětskou pornografii. Jiný kněz dlouhodobě zneužíval své svěřence v katolickém semináři. Nadřízení ho sice přeřadili na jiné místo, ale i tam měl kontakt s mládeží.

Aféra se týká i několika dalších kněží v plocké diecézi. Podle listu Rzeczpospolita tam mělo docházet také k defraudacím z fondů pro postižené. Diecézi donedávna spravoval arcibiskup Stanislaw Wielgus, který se měl stát varšavským metropolitou. Ukázalo se ale, že byl spolupracovníkem komunistické státní bezpečnosti.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme