Policie zatkla tři muže kvůli údajnému uplácení svědkyně v kauze Čunek

Policie zatkla podle internetového serveru Aktuálně.cz tři muže kvůli podezření, že se pokusili ovlivnit výpověď klíčové svědkyně v kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Muži údajně oslovili bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou a nabízeli ji peníze výměnou za pomoc pro vicepremiéra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

Urbanová ale vše ohlásila policii, která dnes aktéry údajného pokusu o uplácení zadržela. Jeden z nich už byl propuštěn, u dalších dvou se rozhoduje o obvinění.

Čunek Aktuálně.cz řekl, že nemá zapotřebí, aby někdo Urbanovou uplácel. "Opět to háže vinu na mě. Nevím, proč bych něco takového dělal, jsem přesvědčen o své nevině. Nepotřebuji, aby paní Urbanová měnila výpověď," prohlásil.

Televize Nova uvedla, že Urbanová dostala policejní ochranu. Podle ministra vnitra Ivana Langera jde o nejmírnější stupeň ochrany, policisté ji například doprovázejí, když někam jde. Její přítel ale v televizi řekll, že policie si Urbanovou ve čtvrtek večer odvezla z místa bydliště.

Podle Aktuálně.cz je mezi zadrženými muži i známý obchodník s LTO Roman Vaškůj. Policie pracuje s verzí, že právě on kontaktoval Urbanovou a nabízel jí peníze, když začne vystupovat ve prospěch Čunka. Čunkova advokátka Jana Rejžková ale Nově řekla, že Čunek neměl s Vaškůjem nic společného.

Vaškůj po zatčení popřel, že by po Urbanové chtěl, aby změnila výpověď. Tvrdí, že mu šlo jen o získání informací, které by Jiřího Čunka očistily. Podle Aktuálně.cz se u Vaškůje při zatčení žádné peníze nenašly.

Policie Čunka obvinila z přijetí úplatku. Podezírá ho z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek i firma obvinění odmítají.

První zprávy o policejním vyšetřování Čunka se objevily v prosinci 2006 v deníku Mladá fronta Dnes. Podle něj se policie začala případem zabývat v listopadu 2006, když prověřovala informace Čunkovy bývalé sekretářky Urbanové z doby jeho působení v čele vsetínské radnice o tom, že ji Čunek sexuálně obtěžoval. Ve výpovědi Urbanové se totiž údajně objevila i zmínka o možném Čunkově korupčním chování.

Policie ale podle Aktuálně.cz pracuje také s verzí, že někdo chtěl Čunkovu pozici ještě víc zhoršit, a připravil akci Vaškůj tak, aby to vypadalo, že tým kolem vicepremiéra chtěl korumpovat hlavní svědkyni.

Čunek nedávno neuspěl se svou stížností proti obvinění z korupce. Je prvním členem české vlády obviněným v době, kdy působí ve své funkci. Nedávno uvedl, že o rezignaci a odchodu z koaličního kabinetu neuvažuje. Straničtí i vládní kolegové zatím Čunka podporují, opozice naopak jeho postoj kritizuje. Sociální demokraté opakovaně Čunka vyzvali, aby jako obviněný nezůstával ministrem.

Jana Petrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme