Polský premiér pokáral ministra školství za výroky o potratech

Polská opozice se dožaduje odvolání ministra školství Romana Giertycha. Předseda Ligy polských rodin minulý týden vyvolal mezinárodní pobouření svými návrhy na zákaz interrupcí a homosexuální propagandy v celé Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski | Zdroj: ČTK

Giertych se svými návrhy vystoupil na setkání ministrů školství v Heidelbergu. Později dodal, že jen citoval slova papeže Jana Pavla II.

Premiér Jaroslaw Kaczynski ministra školství veřejně pokáral. S obsahem jeho projevu v zásadě souhlasí, ministr si ale podle něj musí uvědomit, kde a před kým vystupuje, jinak nadělá víc škody než užitku.

Ministr Giertych důtku nepřijal. "Od té doby, co jsem v politice, zastávám tyto hodnoty. Nedělám to z cynismu ani z politických pohnutek. Ptám se proto, jestli s takovými názory mohu být v polské vládě," prohlásil Giertych.

Odchodem Ligy polských rodin by vláda ztratila většinu v Sejmu. Nešťastné vystoupení v Heidelbergu ale podle premiéra není důvodem k rozpadu koalice. "Samozřejmě, že existuje určitá hranice, jejíž překročení by znamenalo konec koalice. Tato hranice ale ještě překročena nebyla," řekl Kaczynski.

Opozice a velká část učitelů i studentů se ale domnívají, že Roman Giertych je pro Polsko ostudou a měl by z vlády odejít.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme