7.3.

7. březen 2007

The Idan Raichel Project K pestrosti izraelské hudby vydatně přispívají židovští přistěhovalci z afrických i arabských zemí, což dokumentuje CD The Idan Raichel Project. V době své vojenské služby hrál Idan Raichel s rockovou kapelou, a když později pracoval v internátní škole, kterou navštěvovaly děti přistěhovalců z Etiopie, oblíbil si etiopskou hudbu. K natáčení své první demonahrávky si přizval 70 hostí, debutové album které pak vzniklo, se stalo třikrát platinovým hitem. Loni na podzim se Raichelova hudba dostává poprvé do mezinárodní distribuce, CD The Idan Raichel Project je kompilací obou jeho izraelských alb.

Ayal-Ayale (The Handsome Hero) trk 3/ 03:35

K těm nejvíce prestižním koncertům Idana Raichela patřilo jeho vystoupení v Opeře v Tel Avivu, anebo v losangeleském divadle Kodak, kde každoročně probíhá předávání cen Oscar.

Im Telech (If You Go) trk 7 / 02:47

Své druhé izraelské album vydal Idan Raichel roku 2005 pod názvem Mi'Ma'amakim, což znamená Z hlubin. V titulní písni zpívá Idan Raichel a Wagderass Vese z Etiopie.

Mi'Ma'amakim (Out Of The Depths) trk 2 / 05:51

Dalším zpívajícím hostem projektu Idana Raichela je Mira Anwar Awad, v Izraeli dobře známá arabská zpěvačka a herečka, která vyrůstala v izraelském přístavu Haifa.

Azini (Comfort Me) trk 11 / 04:26

V Izraeli žijí imigranti i z tak vzdálených zemí jako je Surinam na karibském pobřeží Jižní Ameriky, odkud pochází zpěvák Sergio Braams. V jeho skupině, která hrála reggae a karibské styly, působil Idan Raichel jako klávesový hráč - a my teď Braamse uslyšíme jako hosta Raichelova projektu.

Brong Faya (Burn Fire) trk 9 / 04:05

Židovské vlivy z Jemenu na albu reprezentuje 76-letý zpěvák Yihia Tsubara, ve skladbě "Im Tachpetza", Buď vůle tvá. Jeho účast vzbudila respekt, nebývá totiž zvykem aby strážci tradice propůjčovali svoji hudbu moderním fůzím.

Im Tachpetza (If Thou Wisheth) trk 5 / 03:58

V poslední nahrávce alba zpívá Bongani Xulu z jižní Afriky. Skladba Siyaishaya, Zpívej ve jménu lásky, je zároveň symbolickým vyjádřením poselství celého alba, jímž je tolerance a mír.

Siyaishaya Ingoma (Sing Out For Love) trk 12 / 03:32

Boee (Come To Me) trk 1 / 04:26

Spustit audio