Návrh stavby nové budovy Národní knihovny vyvolává diskusi

Vítězný projekt rozproudil diskusi, ve které znějí různá stanoviska. Tak třeba ministerstvo kultury i pražský magistrát včetně svého památkového odboru prostřednictvím svých představitelů vyjadřují projektu náklonnost. Klub za starou Prahu návrh považuje za pozoruhodný a neotřelý, avšak vůči svému okolí za příliš dominantní. Stavbě se budeme na Českém rozhlasu 1 Radiožurnálu věnovat v dnešním Radiofóru v 18 hodin a 20 minut

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

model Národní knihovny

model Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Novou budovu Národní knihovny by na pražské Letné měli postavit podle studie Jana Kaplického. Právě jeho návrh vybrala před týdnem mezinárodní komise jednomyslně z osmi finalistů. Komise se rozhodovala pro vítěze z nabídky téměř čtyř stovek projektů, které do Prahy poslali architekti z celého světa.

Nová budova Národní knihovny v Praze by měla vzniknout podle návrhu britského ateliéru Future Systems. Návrh ateliéru, který založil architekt českého původu Jan Kaplický, byl považován za favorita už před vyhlášením výsledků. Všechny návrhy budou vystaveny na konci března v Galerii Klementinum.

"Snažili jsme se, aby budova měla minimální objem na povrchu země, skladiště pro deset milionů knih je pod zemí. Má neuvěřitelnou barvu, která začíná jako barva šampaňského, žlutozlatá a směrem vzhůru pokračuje barvou už vybublaného šampaňského, skoro bílou. Má obrovské oko, které se dívá na město - na jedné straně na Hrad, na druhé na Staroměstské náměstí," přiblížil svůj návrh budovy Jan Kaplický.

Budova svým vzhledem připomíná mořského živočicha, nejspíše chobotnici. Uvnitř se ale skrývá nejmodernější knihovnický systém, který zajistí vydání knihy čtenářům do 4 minut. Zároveň se jedná o otevřené prostory s možností připojení na internet a maximem knih ve volném výběru.

Rozhodování mezinárodní komise nebylo vůbec jednoduché, říká předsedkyně poroty, architektka českého původu Eva Jiřičná: "To nebylo, že bychom vešli do místnosti a řekli bychom: áách - tady je projekt, který tuhle soutěž vyhraje. Naopak! O tom byly dlouhé, dlouhé diskuse. Ale na konci procesu jsme se všichni sjednotili, že to byl nejlepší projekt a že je to nejlepší šance pro Prahu začít cestu individuální moderní architektury, která je na světovém měřítku."

Stavět by se mělo začít už příští rok a první čtenáři by měli knihovnu za téměř dvě miliardy korun navštívit v roce 2010. Poslední slovo ale budou mít památkáři. Stavba by totiž měla stát na hranici památkové rezervace.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme