Česká ženská lobby chce razantně prosazovat rovnost pohlaví

Ženy v Česku mají o pětinu nižší plat než muži. To je víc než evropský průměr. Rozdíl se přitom za posledních pět let téměř nezměnil. Nejvíce nerovné ohodnocení pociťují ženy po třicítce. Naopak nejmenší rozdíly mezi platy žen a mužů panují u lidí do třiceti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Blanka Kotková z katedry genderových studií Univerzity Karlovy to přičítá zaběhlým stereotypům: "O ženě se předpokládalo, že stejně odejde k dětem, že nebude perspektvivním pracovníkem, zatímco muž ano. Čili, že té ženě stačí menší plat, protože ona bude ráda, když to místo vůbec dostane."

Obyvatelky Evropské unie berou v průměru o 15 procent méně než muži, u nás je to o dvacet. Genderové organizace nepřijímají argumenty, že ženy nepracují tolik jako muži. Čtvrtinu manžerských funkcích u nás zastávají ženy. Ty ale často mají na svých výplatních páskách méně než jejich kolega na stejném postu.

Proto vznikla Česká ženská lobby, která sdružuje dvě desítky neziskových organizací řešících rovné příležitosti. Její předsedkyně Lenka Bennerová říká, že platy nejsou to jediné, na co chtějí upozorňovat: "Vyšší zapojení žen do politiky a rozhodovacích procesů, lepší přístup k ekonomické aktivitě, který zahrnuje i rozdíly v platech žen a mužů, slaďování pracovního a rodinného života."

Česká ženská lobby chce připomínkovat zákony a rychleji srovnávat šance pro obě pohlaví.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme