Slezské divadlo v Opavě se otřásá. Radní odvolali ředitele

7. březen 2007

Slezské divadlo v Opavě má velké finanční problémy. Město si nechalo zpracovat kontrolu hospodaření a ta odhalila ztrátu několika miliónů korun. Radní proto okamžitě odvolali ředitele Pavola Tužinského, i když byl v této funkci jen půl roku. Rozhodnutí městské rady překvapilo především herce a zaměstnance divadla.

"Očekává se ode mne samozřejmě i to, že budeme dobří i po ekonomické stránce," pronesl slovenský dirigent a ředitel Slezského divadla Pavol Tužinský přesně v okamžiku, kdy se na druhé straně náměstí na radnici rozhodlo o jeho odvolání. Auditor označil stav divadla nejhorším možným způsobem a radní jednali okamžitě.

Primátor Zbyněk Stanjura potvrdil, že tento vývoj nikdo nečekal: "Divadlo skončilo zcela nečekaně ve ztrátě necelých osm a půl milionu. Proti plánovanému rozpočtu na rok 2006 byly poměrně razantně překročeny výdaje a současně nebyly dosaženy plánované příjmy." Přitom letos dává město na divadlo rekordní sumu - 66 milionů korun.

Mezi herci a zaměstnanci zavládlo zděšení a nejistota. Operní sólistka Olga Procházková nerozumí tomu, proč bylo nutné vyklidit kancelář takto bleskově. "Byl vynikající dirigent, po umělecké stránce je mi líto, že to tak dopadlo," říká.

Po šesti měsících ve funkci se takové věci nedělají, zejména když se kontrola hospodaření týkala několika let dozadu, vzkázal Pavol Tužinský, který mezitím odjel na Slovensko. Odmítá slova o tom, že divadlo nedokázalo sehnat plánované peníze. "Pracoval jsem opravdu podle zásad ekonomické a finanční opatrnosti," dodal.

Samotní návštěvníci divadla to ale vidí úplně jinak. Mezi kanceláří primátora a jevištěm není ani sto metrů. Proto doufají, že se obě strany vždycky nějak domluví. Bez stálé scény si Opavu nedokáží představit.

Je tady ještě jeden pozoruhodný detail. Nový ředitel Jindřich Pasker byl ředitelem pobočky té samé banky, která je v současné době významným sponzorem právě Slezského divadla. "Nějaký střet zájmů nebo problém v tom nevidím. Do teď mě to vůbec nenapadlo," reaguje primátor.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu